Ухапшено седам особа због присиљавања дјеце на просјачење, жртве и четверогодишњаци

ГС
Foto: Кликс

ТУЗЛА- На подручју Тузланског кантона данас је ухапшено седам лица осумњичених за трговину људима, односно искориштавање дјеце за присилно просјачење.

Након криминалистичке обраде у просторијама Министарства унутрашњих послова (МУП) овог кантона, ова лица ће уз извјештај о кривичном дјелу бити предата Кантоналном тужилаштву на даље поступање.
Припадници Управе полиције кантоналног МУП-а, у сарадњи са другим организационим јединицама Управе полиције и Кантоналним тужилаштвом су, након вишемјесечних активности на спречавању и сузбијању кривичног дјела трговина људима, односно искориштавање дјеце присилним просјачењем, извршили шест претреса на подручју опшина Лукавац, Грачаница и Калесија, након чега су ова лица ухапшена.
Претреси су извршени по наредби Кантоналног суда у Тузли.

- Шабан Салчиновић је осумњичен да је организовао и руководио групом у којој је било још шест особа, а које су у периоду од 2017. до краја 2020. године присиљавале већи број дјеце узраста од четири до 14 година да просјаче - казао је портпарол Тужилаштва ТК Адмир Арнаутовић, пренио је портал Кликс.

Према његовим ријечима, осумњичени су дјецу будили у раним јутрањим сатима и, без обзира на временске прилике, превозили их на различите локације у више од 25 мјеста на подручју Тузланског кантона и других у ФБиХ и Републици Српској те су их надзирали током просјачења.

- Дјеца су члановима или организатору групе морала предавати дневне износе новца од 40 до 150 КМ - прецизирао је Арнаутовић.

Портпарол Управе полиције Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона Амра Капиџић је казала да су данашњој акцији претходиле вишемјесечне истражне активности Одсјека за сексуалне деликте, малољетничку деликвенцију и насиље у породици, који дјелује при Сектору криминалистичке полиције.

Према њеним ријечима, приликом претреса на мјестима догађаја је пронађено и више од десетеро дјеце те је у случај укључен и Центар за социјални рад због даљњег поступања у оквиру законских надлежности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана