Ухапшено 17 особа због кријумчарења више од два милиона литара дизела

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- У Србији је пресјечен ланац нелегалне трговине нафтним дериватима и ухапшено 17 особа због кријумчарења више од два милиона литара дизела из Сјеверне Македоније у вриједности од око 1,63 милиона евра, које су нелегално продали у Србији.

Ухапшено је седам одговорних лица привредних друштава, осумњичених да су од 1. јуна до 30. октобра прошле године организовали кријумчарење дизел горива из Сјеверне Македоније у Србију цистернама које су возила остала десеторица ухапшених, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Ово гориво, како се наводи, на граничном прелазу Прешево није царињено, већ је приказивано да је у транзиту, а потом су осумњичени на излазу из Србије у Хрватску, на граничном прелазу Батровци приказивали како цистерне наводно излазе пуне из Србије, иако су гориво претходно "на црно", без евидентирања у пословним књигама, продали на територији Србије, у укупној количини од 2.040.592 литара.

Прелазак цистерни на Батровцима је лажним фактурисањем, омогућавао мушкарац запослен у царинској служби за којим се трага. Он је на овај начин, прибавио корист ухапшеним одговорним лицима привредних друштава од око 190.828.249 динара, за колико је оштећен буџет Србије, додаје се у саопштењу.

Извршеним претресима и провјерама на више локација на територији Србије, полицијски службеници су, по налогу тужилаштва, привремено одузели пет камиона и пет цистерни.

Ухапшене су особе чији су иницијали Ј.Б. из Уба, одговорно лице ПД "Модестиа" ДОО Трлић, Д.П. из Земуна, одговорно лице ПД "ЕМД 2011" Земун, В.А. из Гроцке, одговорно лице ПД "Вана" Заклопача, А.С. из Ваљева, одговорно лице ПД "Селенић лајн" ДОО Кланица, Д.Д. из Руме, одговорно лице ПД "Далдам 022 Шпед" ДОО Платичево, Г.Р. из Панчева, одговорно лице ПД "5. јануар" ДОО Омољица и Ј.П. из Новог Сада, одговорно лице ПД "Пантелић транспорт 021" ДОО Нови Сад.

Они су осумњичени за кривично дјело кријумчарења, а за кријумчарење у саизвршилаштву особе  Д.Б, Д.Ј, М.Л, Д.М. сви из Уба, затим Г.А. и Н.Д. из Јагодине, као и Ј.П. из Новог Сада, З.Р. и Ч.Р. из Темерина и В.М. из Деспотовца.

Кривичном пријавом у редовном поступку биће обухваћен и педесетогодишњи мушкарац које се тренутно налази на издржавању затворске казне, напомиње се у саопштењу.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Полиција наставља рад на овом случају и трага за још шест лица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана