Ухапшени службеници УиО предати Тужилаштву БиХ

Небојша Томашевић
Foto: Уступљена фотографија

САРАЈЕВО - Шесторо  службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ), који су ухапшени у акцији „Бренд 4“  због злоупотребе службеног положаја, предати су Тужилаштву БиХ.

Како је саопштено из ове правосудне институције осумњичени су запослени у Групи за спречавање прекршаја и кријумчарења Регионалног уреда УИО БиХ у Бањалуцуи.
 

- Осумњичени су под истрагом због постојања основа сумње да су починили кривична дјела  удруживање ради чињења кривичних дјела те злоупотреба положаја или овлаштења  Кривичног закона БиХ. Тужилац ће осумњичене испитати у законском року, након чега ће одлучити о даљим активностима - саопштено је из Тужилаштва БиХ не наводећи више детаља нити имена осумњичених.
 

Према незваничним инфорамцијама у акцији „Бренд 4“ ухапшени су шефица Групе за спречавање прекршаја и кријумчарења Регионалне канцеларије УИО БиХ у Бањалуци Јелена Мајсторовић,  те  радници  управе Стево Савић, Раденко Поповић, Владимир Пузић, Владимир Ђурђевић и Елвис Џаферагић.
 

Незванично сазнајемо да осумњичене између осталог терете да су  током контрола рекетирали власнике предузећа и од њих изнуђивали новац у замјену са да им „прогледају кроз прсте“.

Осим овога, према непотврђеним причама Мајсторовићеву и Поповића терете да су током контроле златаре „Атлантис“ у Бихаћу у јуну 2018. године сачинили неодговарајући записник. Наиме према подаци откривени у роковнику Мајсторовићеве и службеном записнику нису се слагали.

Утврђено је да је више од 700 грама злата нестало на путу од роковника до службеног записника.

Истрага против поменутих трајала је више година и како сазнајемо често је опструисана. Oсумњичени су покушали да избјегну хапшење па су неки од њих отишли наводно у контролу на подручје Цазина и у Бихаћ. Мајсторовићева је ноћ уочи акције завршила у Универзитетско – клиничком центру Републике Српске јер јој је наводно позлило, а претпоставља се да је то урадила да избјегне хапшење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана