Ухапшена два полицајца ПУ Бањалука због злоупотребе службеног положаја

Срна
Ухапшена два полицајца ПУ Бањалука због злоупотребе службеног положаја

БАЊАЛУКА - Припадници Полицијске управе /ПУ/ Бањалука лишили су слободе два полицијска службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске - ПУ Бањалука у оквиру мјера усмјерених на спречавање коруптивних кривичних дјела и злоупотребе службеног положаја у сопственим редовима, саопштено је данас из ове полицијске управе.

Ријеч је о лицу чији су иницијала Ж.К. из Кнежева због постојања основа сумње да је починило кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења и лицу В.К. из Бањалуке због постојања основа сумње да је починило кривично дјело лажно представљање.

Ж.К. из Кнежева сумњичи се да је у четвртак, 9. септембра, око 18.00 часова зауставио возило у Улици браће Пантића у Бањалуци у службеној униформи, те возачу због учињених прекршаја на лицу мјеста наплатио новчану казну.

"Полицијски службеник Ж.К. је у вријеме чињења дјела био ван службе. Против полицијског службеника донесено је рјешење о суспензији", наведено је у саопштењу.

У оквиру наведених активности полицијски службеници су у петак, 10. септембра, у Улици Кордунашка у Бањалуци уочили полицијског службеника В.К., а који је од раније суспендован из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у службеној униформи, како зауставља возила.

"Од В.К. одузет је пластични пиштољ, метална стоп таблица, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем овог кривичног дјела", наведено је у саопштењу.

Против оба полицијска службеника поднесени су захтјеви за покретање унутрашњег поступка.

О свим мјерама и радњама у оквиру овог предмета обавијештено је Окружно јавно тужилаштво Бањалука и Републичко јавно тужилаштво.

ПУ Бањалука саопштила је да ће и у наредном периоду наставити са наведеним активностима, те позвала грађане да све видове незаконитог и непрофесионалног поступања полицијских службеника пријаве на бесплатан број телефона 122.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Жељку К. и Валентину К.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је раније поводом хапшења три полицијска инспектора да ће се МУП обрачунати и очистити своје редове од нечасних полицајаца и да нико неће бити заштићен од одговорности зато што носи значку и униформу.

Он је тада поручио грађанима да се тим примјером доказује да полиција Републике Српске има довољно снаге и огроман број поштених и храбрих полицајаца који су спремни да очисте своје редове од покварених и корумпираних и да ће то наставити да раде без обзира колико било болно и тешко јер је повјерење и безбједност грађана изнад било ког појединца а нарочито безбједност Републике Српске коју мора да гарантује МУП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана