Ухапшен посланик Парламента БиХ Енвер Биједић, осумњичен за учешће у сумњивим тендерима

ГС
Ухапшен посланик Парламента БиХ Енвер Биједић, осумњичен за учешће у сумњивим тендерима

ТУЗЛА - Посланик Клуба ДФ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и предсједник странке Социјалдемократи БиХ Енвер Биједић ухапшен је јутрос у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА), јавио је портал Кликс.

СИПА од јутрос спроводи опсежну акцију "Рудник" по налогу Кантоналног тужилаштва у Тузли, а портпарол Тужилаштва Тузланског кантона Адмир Арнаутовић је потврдио да се поред Биједића у овом предмету налази још пет особа - три су запослене у Руднику соли, док су двије у једној грачаничкој приватној фирми.

Према незваничним информацијама, поред Биједића акцијом су обухваћени и актуелни директор рудника Азиз Чачковић, затим радници Амир Турсуновић и Амир Сушић те приватни предузетници Џенан и Атиф Мујкић.

- Сви они су осумњичени за учествовање у сумњивом тендеру који се односи на бушење и опремање усмјерених истражно-експлоатационих бушотина – казао је Арнаутовић.

У току су претреси на више локација у Тузли, Грачаници и Бановићима, а издат је налог за хапшење укупно шест особа због склапања штетних уговора.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић је рекао да ће више информација бити познато након реализације активности на терену.

- Ради се о предмету у којем је претходила вишемјесечна истрага овог Тужилаштва, а односи се на незаконитости приликом намјештања вишемилионског тендера за фирму из Грачанице за извођење истражно-експлоатационих бушотина на простору лежишта камене соли Тетима у склопу Рудника соли Тузла, приликом чега су више пута поништени тендери како би се погодовало овој фирми, што је окончано закључивањем уговора са овом фирмом која нема ни људске ни материјалне ресурсе за извођење ових радова - стоји у саопштењу тужилаштва Тузланског кантона.

Како Кликс незванично сазнаје, у фокусу истражилаца је тендер који је Рудник соли Тузла 12. фебруара додијелио фирми "Mining &Drilling".

Како је тада речено, ријеч је о уговору за бушење и опремање усмјерених истражно-експлоатационих бушотина у вриједности од 5,5 милиона марака.

Уговор су у петак потписали Чачковић и Џенан Мујкић, прокурист у фирми "Mining &Drilling" из Грачанице.

Иако је тада ова комапнија представљена као веома искусна и са добрим референцама, истражиоцима је запало за око да је фирма основана тек 2018.

Осим тога, у 2019, посљедњој години за коју постоје званични подаци о пословању привредних друштава у ФБиХ, ова компанија имала је само једног пријављеног радника. Исте године остварила је укупне приходе од око 220 хиљада марака.

Према подацима из судског регистра, Атиф Мујкић је сувласник ове компаније.

Када је ријеч о Руднику соли Тузла, 72,6 одсто дионица је у власништву Владе Тузланског кантона. Остале дионице су у власништву приватних инвеститора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана