Ухапшен лажни банкар који је скидао новац са рачуна

Срна
Ухапшен лажни банкар који је скидао новац са рачуна

ТРАВНИК - Мушкарац чији су иницијали Д.М. /24/ из Сарајева ухапшен је због сумње да је, представљајући се као банкар скидао са рачуна новац, те тако починио 10 кривичних дјела из области интернет превара на подручју Средњобосанског кантона.

С циљем спречавања и сузбијања интернет превара, Управа полиције МУП-а Средњобосанског кантона упозоравала је грађане у више наврата о учесталим интернет преварама, наводећи и сам начин вршења тих превара, саопштено је из кантоналног МУП-а.

"У том контексту, предузимајући континуиране планске активности у борби против кривичних дјела из области компјутерског криминалитета, полицијски службеници Сектора криминалистичке полиције МУП-а успјешно су расвијетлили 10 кривичних дјела интернет преваре", истиче се у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је у протеклом периоду на подручју Средњобосанског кантона пријављено више ових кривичних дјела, којима је оштећеним особама причињена знатна материјална штета.

Према пријавама, осумњичени се представљао као службеник банке, те од грађана тражио да му доставе податке са банковних картица - број картице са предње стране, као и бројеве са задње стране картице, како би им банка уплатила новчани поклон бон.

Достављени подаци су му омогућавали да изврши недозвољено скидање новца са рачуна грађана путем интернета, а новац је пребацивао на рачуне које је отварао у спортским кладионицама на подручју цијеле БиХ, одакле је подизао тај новац.

У сарадњи са надлежним Кантоналним тужилаштвом спроведене су радње доказивања, а на основу наредбе Општинског суда Травник извршен је претрес возила, као и стамбеног простора у Сарајеву које користи осумњичени Д.М. и том приликом су пронађени гасни пиштољ, мобилни телефон, као и други предмети који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела.

"Против осумњиченог надлежном Кантоналном тужилаштву слиједи подношење Извјештаја о почињењу 10 кривичних дјела из области интернет превара", истакли су из МУП-а Средњобосанског кантона и додали да су ове активности реализоване у сарадњи са Федералном управом полиције, те МУП-овима Кантона Сарајево и Тузланског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана