Убиство у Тузли открило узнемирујуће податке: Полицајци годинама нису имали љекарски преглед

Г.С.
Foto: Кликс

ТУЗЛА - Након што је тузлански полицајац Елвис Ћустендил (51) убио Амру Кахримановић (52) испаливши у њу 16 метака из службеног пиштоља јавност је шокирана информацијом да 30 година нису вршене провјере здравственог стања полицијских службеника у Тузланском кантону.

Правилником МУП-а је прописано да се љекарски преглед полицијских кадета врши прилиликом пријема кандидата, ту прича почиње и завршава, преноси Кликс.

“Посљедњи преглед којем сам ја присуствовао рађен је 1993. године, ја радим већ 32 године у овој кући. Од 2018. године како сам на челу, имао сам проблем са својом смјеном, гдје покушавам организовати љекарски преглед, али нисам наишао наразумијевање у погледу финансијских средстава. “, рекао је директор Управе полиције МУП-а ТК Џевад Корман на конференцији за новинаре одржаној након убиства Амре Кахримановић.

Нови правилник

Ову информацију је коментисао и министар унутрашњих послова Тузланског кантона Хајрудин Механовић.

Иако је Корман рекао да је главни разлог необављања љекарских прегледа недостатак новчаних средстава, Механовић каже да је нова влада издвојила средства за ту намјену.

Међутим, ријеч је о средствима која су издвојена тек недавно.

“Непосредно пред долазак ове Владе Тузланског кантона је усвојен Правилник који прописује обављање љекарских прегледа у двије, односно четири године. У тим роковима је Управа полиције покренула обављање љекарских прегледа”, каже Механовић.

Према наведеном, наредни љекарски преглед се очекује у овој години.

Механовић истиче да се измјенама Закона о полицијским службеницима осигурало да нико не остане без посла те да полицајац за којег се утврди да губи здравствену способност може бити на позицији радника.

“Лица која су неспособна за ношење наоружања из било којих разлога, нису то само психичке сметње, имамо ту и срчане сметње или проблеме с видом, прерасподјељени су на друга радна мјеста. Ако се појави већи број лица мора се имати законски основ, не могу се сви расподјелити на полицијске послове”, каже Механовић образлажући због чега је дошло до измјена закона.

Додаје да је закон раније прописивао да се чин губи у само два случаја – на лични захтјев и када се особа пензионише.

Депеша у најави

Федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак је истакао да је посао комесара да проводи љекарске прегледе и води рачуна о службеницима на начин да провјерава како раде, али и да ли су ли способни да одговоре радним задацима.

“Ја могу тврдити за ФУП, ми у овој години идемо са комплетним љекарским прегледима, а и мимо тога смо радили провјере наших упосленика. Међутим, немам појединачних информација о стању у кантонима. Морам нагласити да смо директор Федералне управе полиције и ја заједно слали дописе и комесарима и министрима о стварима које требају подузети и мислим да имамо већину кантона гдје су људи поступили по нашим инструкцијама”, наводи Исак.

Додаје да је обављање задравствених прегледа важно за све раднике, не само за полицијске службенике.

“Некада су систематски прегледи спашавали животе, јер људи утврде да ли је било осцилација у њиховом здравственом стању и одмах превентивно дјелују”, истиче Исак.

На крају разговора Исак каже да ће у наредном периоду бити одржан састанак координације комесара.

“Ја сам већ разговарао са директором Федералне управе полиције и он ће заказати састанак координације комесара и презентовати шта се од њих очекује. Заједнички ћемо упутити депешу министарствима да се предузму одређене мјере. Имамо више проблема, лица управљају моторним возилима са великим бројем казни и тражит ћемо да се они изведу из евиденција и да се продузимају ствари”, закључује Исак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана