Убиства жена потресају БиХ!

Avaz
Foto: Avaz

Све чешће црну хронике пуне вијести о трагичним судбинама жена које убијају њихови брачни партнери.

Према подацима Агенције за равноправност полова Босне и Херцеговине, која је прикупљала информације од правосудних институција и невладиних организација, од 2015. године до данас убијено је више од 60 жена, преноси Аваз.

Посљедњи такав случај убиства који је потресао јавност догодио се у недјељу у Тузли. Салко Мехмедовић је хицем из ватреног оружја усмртио супругу, након чега је пуцао себи у главу. Мотиви овог злочина још нису познати.

Само мјесец раније, 11. октобра, у породичној кући у Бихаћу убијена је 32-годишња Едина Одобашић. Едину је убио супруг Енес, који је, након што је покренута потрага за њим, починио самоубиство вјешањем.

Потакнуте том трагедијом, жене у цијелој БиХ одлучиле су 14. октобра изаћи на улице како би дигле глас против фемицида. Тузла је била завијена у црно и у августу ове године, када је Илија Јосиповић убио супругу Јању, а након тога је, такође, починио самоубиство.

Још један страшан злочин се десио у новембру 2021. у Зеници, када је Мирнес Кулачић убио своју бившу супругу Халиду, а након тога извршио самоубиство. Убио ју је док се враћала кући с посла, а онда побјегао.

Изложене насиљу

Из Фондације ЦУРЕ кажу за „Аваз“ да је број фемицида у нашој држави поразан.

- Наше институције не дјелују стратешки против насиља над женама, а посебно у ванредним ситуацијама. Жртве фемицида имају сличну причу, а то је да су до смрти биле злостављане и изложене различитим облицима насиља, да су људи из њиховог окружења знали да преживљавају насиље, али нису могли слутити да насилник може бити и убица - наводе из ове фондације.

Додају да узроци насиља не леже у алкохолу, дрогама, избору партнера, мјесту и времену гдје се насиље десило или се догађа.

- За данашњу ситуацију, пуну несигурног окружења, одговорни су сви – одговоран је образовни систем који није креирао механизме за нулту толеранцију на насиље, одговорни су судови који не кажњавају починиоце, одговорна је држава која нема механизме стварне осуде насилника - закључују из Фондације ЦУРЕ.

Осуђен на 15 година

У априлу ове године Драган Тркуља осуђен је на 15 година затвора у бањалучком Окружном суду због убиства супруге Снежане (57), коју је усмртио с више удараца сјекиром и убодом ножем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана