У Вишем суду у Подгорици оптужено 690 особа за организовани криминал

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- Пред Вишим судом за организовани криминал у Подгорици оптужено је 690 особа, обухваћених у оквиру 97 предмета који су у раду, подаци су из Платформе за учешће црногорске делегације на XIII састанку Одбора за стабилизацију и придруживање, који ће бити одржан 21. фебруара.

Према подацима судства, који су представљени у документу који је Влада објавила, прошле године по питању организованог криминала, Виши суд у Подгорици је имао у раду укупно 97 предмета против 761 окривљеног лица (690 физичких и 71 правно лице), пише портал РТЦГ.

 "Структуру ових предмета чине кривична дјела стварање криминалне организације као самостална кривична дела и кривична дјела стварање криминалне организације у стицају са кривичним дјелима убиство, тешко убиство, превара, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, утаја пореза и доприноса, кријумчарење, недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи", наведено је у Платформи.

Tу је и припремање дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе, прање новца, и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

"Од укупног броја предмета у раду, у периоду 1. јануара до 31. децембра 2023. године формирано је 27 предмета због кривичних дела из области организованог криминала, док је ријјешено укупно четири",  наводи се у документу.

Према подацима Специјалног државног тужилаштва, прошле године поднети су приједлози за одређивање привремених мјера обезбјеђења у 15 предмета, који су усвојени од Вишег суда, у којима су предмет наведених мјера биле бројне непокретне и покретне ствари.

Наводи се и да је прошле године у пет предмета у СДТ-у блокирано укупно новчаних средстава код пословних банака у износу од 6.187.129,48 евра.

Прошле године, у СДТ-у је формирано осам предмета на основу обавештења о сумњивим трансакцијама па је код пословних банака у Црној Гори блокирано укупно 7.774.405,27 евра.

Подсjећа се да је у посљедњем Извјештају Европске комисије наводи да правосудни систем Црне Горе треба да покаже снажан, строг и недвосмислен одговор на организовани криминал.

Црна Гора, упозорили су, мора додатно да побољша биланс резултата у истрагама, кривичном гоњењу, правоснажним пресудама и одузимању имовине у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана