У протекле двије године у БиХ убијено 19 жена

ГС
У протекле двије године у БиХ убијено 19 жена

САРАЈЕВО - Током 2021. и 2022. године у БиХ је укупно убијено 19 жена, показују подаци Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, који податке о односу жртве и починиоца у случајевима убиства жена евидентира на иницијативу Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Одбор за праћење спровођења и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ сматра да је ситуација у погледу фемицида и родно заснованог насиља алармантна и да као таква захтијева дужну пажњу и хитну реакцију свих надлежних институција.

Одбор подсјећа да је БиХ  2013. године ратификовала Истанбулску конвенцију и обавезала се на предузимање законодавних и других мјера ради осигурања превенције и заштите жртава насиља, те кажњавање починилаца насиља.

Детаљи свирепог чина у Градачцу:

Ево како је текао монструозни поход

Нермина Сулејмановића

Према Истанбулској конвенцији, држава је дужна поступати с дужном пажњом према свим пријављеним случајевима насиља над женама, што укључује неопходне законодавне, односно друге мјере да спријечи, истражи, казни и за дјела насиља обухваћена овом конвенцијом, пише Кликс.

Истанбулска конвенција прописује обавезу држава чланица да предузму потребне мјере како би осигурале да се за пријављене случајеве насиља над женама, спроведе процјена ризика опасности од убиства, озбиљности ситуације и опасности од поновљеног насиља, те да, ако је потребно, буде осигурана координисана подршка жртвама.

-Фемицид није изолован догађај, већ је потребно имати у виду специфичност контекста у коме се убиство догодило. Више од једне трећине покушаја и извршеног фемицида десило се у стану, кући или дворишту жртве чиме се потврђује да је за жену која трпи насиље најопасније мјесто управо њен дом. Највећем броју убистава претходило дуготрајно насиље које није било пријављивано или је било пријављивано, али је изостала адекватна реакција институција, такође у већини случајева случајева починилац био бивши брачни, ванбрачни или емотивни партнер – истичу у Одбору.

У складу наведеним, Одбор позива надлежне институције да реагују с дужном пажњом и преузимају све неопходне мјере прописане Истанбулском конвенцијом, како би се спријечили будући случајеви фемицида, али и сви облици насиља над женама и дјевојчицама, као и насиља у породици.

Одбор је тијело Савјета министара БиХ, којим руководи Агенција за равноправност полова БиХ Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, а који, између осталог, има задатак да анализира податке о случајевима фемицида и даје препоруке за даље поступање у циљу спречавања овог најтежег облика насиља над женама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана