У прошлој години 116 самоубистава

Срна
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Управа полиције регистровала је 116 самоубистава у прошлој години, чиме се учвршћује забрињавајући биланс суицида у Црној Гори, саопштила је данас Управа полиције у Подгорици.

"Током 2022. године регистровано је 126 самоубистава, 2021. године 111 самоубистава, 2020. године 109 самоубистава, а 2019. године 100 самоубистава. За само претходних пет година 562 особе су себи одузеле живот у Црној Гори", саопштено је из Управе полиције.

Црна Гора је држава која и по подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) у посљедњој деценији предњачи по броју регистрованих самоубистава у односу на број становника.

Узроци или покретачи су различити, али углавном је ријеч о тешким здравственим стањима, социо-економским проблемима, трауматичним искуствима, несређеним породичним односима.

Иако на први поглед свако самоубиство изгледа као лични чин, уништавајући властити живот, особа која је себи одузима живот доводи у питање темељну вриједност друштва – људски живот који није надокнадив, што ову појаву чини озбиљним друштвеним проблемом, посебно имајући у виду размјере које узима у црногорском друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана