У притвору петорка осумњичена за шверц дроге и припрему убиства

Н.Т.
У притвору петорка осумњичена за шверц дроге и припрему убиства

САРАЈЕВО - Суд БиХ одредио је притвор петорици осумњичених за шверц наркотицима и припрему убиства, а који су ухапшени у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) на подручју Требиња.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ  притвор је одређен Милану Матковићу званом Матко из Мостара, Саши Ратковићу званом Рале из Требиња, Драгану Супићу из Дервенте, Томиславу Видаковићу из Дубровника те Владици Ракићу из Београда.

Њима је притвор одређен на основу захтјева Тужилаштва БиХ из којег је раније саопштено да их терете за организовани криминал, кријумчарење великих количина дроге, прање новца те припремање кривичног дјела повезаног са убиством.

Матковић је иначе најтражени нарко-дилер са Балкана и за њим је аустријско правосуђе расписало црвену потјерницу, а  осумњичен је  за трговину кокаином. Матковић је посебно био у фокусу у јесен 2004. године, због троструког убиства у Србији када је хицима из аутоматске пушке убио црногорског полицајца Небојшу Симовића, Которанина Александра Бојанића и Дарка Брајовића из Сарајева. Тада је рањен и Дарко Билић из Кумбора. Медији у Србији су, позивајући се на своје полицијске изворе, објављивали да је Матковић преузео послове једног од највећих нарко босова у региону и шире Дарка Шарића.

Осим држављанства БиХ, Матковић има и држављанство Србије. Против њега се води неколико кривичних поступака у различитим државама. Органима гоњења је од раније познат и Супић који је већ осуђиван.

Незванично се сазнаје да је ова група разбијена захвљујући између осталог дешифровању апликација „Скај и „Аном“. Поруке у којима су они договарали продају наркотика нађене су приликом прегледа ових апликација.

Акција хапшења спроведена је 21. јула на подручју Требиња под надзором Тужилаштва БиХ и по налогу Суда БиХ. Током акције остварена је  сарадња са Обавјештајно - безбједносном агенцијом БиХ (ОБА) и Министарством унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана