У "Кингсу" пала три шверцера цигарета

Небојша Томашевић
У "Кингсу" пала три шверцера цигарета

БАЊАЛУКА - Слободан Кочић, Веселко Дуцановић и Стево Шаула ухапшени су на подручју Бањалуке у наставку акције "Кингс" због сумње да су се бавили незаконитом препродајом цигарета и духана, потврђено је "Гласу Српске".

Како сазнајемо у оквиру ове акције претресени су поједини штандови на бањалучкој "Тржници". Ради се о продавцима цигарета и дувана, а према незваничним информацијама сумња се да су ухапшени у посљедње вријеме незаконито препродали велике количине ове робе. Претпоставља се да су осумњичени сарађивали са особама које су ухапшене раније у оквиру ове акције. Осим у Бањалуци претреси су урађени и на подручју Српца.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да су три особе ухапшене у наставку акције "Кингс".

- У оквиру акције извршени су претреси на подручју Бањалуке и Српца,а  ухапшеним лицима се ставља на терет организовани криминал, недопуштен промет акцизних производа, те недопуштена трговина по Кривичном закону БиХ – наведено је у саопштењу.

Истакли су да се активности у оквиру акције "Кингс" реализују под надзором Тужилаштва БиХ и према наредбама Суда БиХ.

Акција "Кингс" започела је у јулу када су ухапшени помоћник командира Јединице Граничне полиције БиХ у Требињу Благоје Миловић и Ивица Баго- Тадашњи замјеник директора СИПА Зоран Галић, који је такође обухваћен акцијом,  на дан акције побјегао у Хрватску и још није доступан правосудним органима. Недавно је жупанијски суд у Сплиту донио рјешење да за сада нема основа да се Галићу одреди истражни притвор нити да он буде изручен властима у БиХ. Током ове акције након неколико дана на основу потјернице ухапшен је Синиша Црногорац који је пао на граничном прелазу "Клобук". Црногорца повезују са осумњиченим за шверц цигарета Борисом Ивељом који је заједно са Ивицом Благо наводно поклонио аутомобил "пасат" Зорану Галићу. Према незваничним информацијама Миловић је кријумчарима цигарета дојављивао локације патрола и тако им омогућио скривање и избјегавање хапшења,  а Благо је је означен као један од организатора шверца поменутом акцизном робом.  Истрага у оквиру акције "Кингс"  је урађена и  на основу информација које су добијене дешифровањем Скај апликација. Акција се спроводи на основу међународне размјене информација са ЕУРОПОЛ-ом.

Полиција је, како сазнајемо, у оквиру наставка акције заплијенила више штека цигарета, врећу дувана без портребне докуемнтације. Пронађена је и одређена сума новца, роковници и мобилни телефони. Како се сазнаје осумњичена тројка је шверцовала веће количине цигарета углавном из Црне Горе, али и региона и препродавала их на подручју бањалучке регије без да су на њих платили порезе и даџбине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана