У Јабланици више настрадалих и несталих, срушене куће, блокиране улице

ГС
У Јабланици више настрадалих и несталих, срушене куће, блокиране улице

Двије особе су настрадале, а више је несталих у воденој бујици која је у ноћи с четвртка на петак поплавила подручје Јабланице и Коњица.

То су прве информације које Бљесак.инфо сазнао из МУП-а ХНК.

Аваз истовремено јавља да је, према незваничним сазнањима, смртно страдало већ пет особа. 

Пошто су се ријеке Неретвица и Сеончица излиле из својих корита те поплавиле велики број кућа и однијеле неутврђен број возила у Јабланичко језеро, двије куће су срушене и, како је наведено из МУП-а ХНК, у поплављеним кућама још има становника.

Све путне комуникације према Бутуровић пољу су блокиране због великог одрона на путевима, а у мјесту Обри вода је однијела мост, тако да до угроженог подручја још нису стигли Г[, Цивилна заштита, нити радне машине служби за одржавање путева. Информације су стога непотпуне.

Према досад познатим информацијама, П. Е. из Бутуровић Поља, општина Коњиц, пријавио је да је водена бујица поплавила његову кућу у Бутуровић Пољу, након чега су услиједили бројни позиви за помоћ из истог мјеста.

Дежурни из ПС Јабланица обавијестио је да је од возача добио пријаву да је на путу М-17 у мјесту Комадиново Врело дошло до већег одрона на коловоз, те да је у потпуности блокиран пут М-17 Јабланица - Мостар. Дежурни из ПС Мостар Центар обавијестио је ОЦ ПУ Мостар да је од возача добио пријаву о одронима и паду стабала на пут у мјестима Грабовица и Дрежница, што је у потпуности блокирало пут М-17 Мостар-Јабланица.

Прекинут је и жељезнички саобраћај.

У ПС Коњиц телефоном се обратио Б. М. из ПВЈ Коњиц и обавијестио да је у мјесту Острожац дошло до већег одрона на дио регионалног пута Р-435, што је изазвало потпуну обуставу саобраћаја. Пошто уз тај дио пута паралелно пролази и жељезничка пруга, услијед одрона онемогућен је жељезнички саобраћај Коњиц - Јабланица.

Дежурна служба ПС Јабланица током ноћи је примила више пријава о штети коју је изазвала обилна киша која је погодила Јабланицу и околна мјеста, али исте нису могле бити провјерене због прекида путних комуникација, и то: И.А. је затражила помоћ јер јој вода улази у кућу у мјесту Побрежје, А.М. из Глоднице је затражио помоћ јер му вода продире у кућу, А.А. из Острошца је затражио помоћ јер му вода улази у кућу, НН особа је у мјесту Острожац код БП Демировић пријавила да је подзида на путу М-17 срушена, због чега је једна трака пута блокирана. НН возач је пријавио да је у мјесту Комадиново Врело дошло до одрона, те да је потпуно блокиран пут Јабланица - Мостар. НН особа је пријавила да је у мјесту Здрава вода блокиран пут.

Б.А. из мјеста Злате затражила је помоћ због продора воде у кућу. Отправник возова за жељезничку станицу Доња Јабланица пријавио је да је вода срушила кућу, те да је наводно нестала једна жена коју мјештани траже.

Више пријава: К.С. из Баћине затражио је помоћ јер му вода улази у кућу, Џ.М. из Сарајева пријавио је да се Х.М. налази у викендици у Острошцу, те да се бетонска подзида срушила на кућу и да он не може изаћи. Б.Ј. из Доње Јабланице обавијестио је да је једна особа настрадала због велике воде. НН је пријавила да је у мјесту Злате вода срушила кућу, те да је једна особа настрадала, а за другом се трага. Б.О. из Острошца пријавио је да је вода срушила бетонски зид, што угрожава куће. НН особа је пријавила да вода улази у кућу у мјесту Острожац, тражећи помоћ.

ОЦ ПУ Коњиц је обавијестио да је због одрона блокиран саобраћај на путу Коњиц - Јабланица у мјесту Рибички мост. Ш.Џ. из мјеста Злате пријавио је да је вода однијела његовог стрица, којег мјештани траже.

О свему су обавијештене надлежне службе општине Јабланица. Сви путеви су блокирани и подручје је одсјечено, а потрага за несталима је у току. Г[ и Цивилна заштита покушавају доћи до угроженог подручја.

BiH: U Jablanici kiša izazvala poplave, nema signala za mobilnu telefoniju https://t.co/00Cui8pmRH

Gorska služba spašavanja Jablanica pic.twitter.com/OIuVCwbUDs

— Anadolu BHSC (@aa_balkans) October 4, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана