У акцији "Pills" ухапшено 6 особа: Продавали лијекове без дозвола и атеста

Небојша Томашевић
У акцији "Pills" ухапшено 6 особа: Продавали лијекове без дозвола и атеста

САРАЈЕВО- Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су у акцији "Pills" шест особа које су осумњичене да су дуже вријеме незаконито набављале лијекове и продавали их без дозволе за стављање у промет у БиХ.

СИПА је саопштила да су у току акције претресли осам локација односно објеката који користи више осумњичених особа на подручју Сарајева, Маглаја и Бијељине. Сазнајемо да је у претресима  одузето шест мобилних телефона, 15.635 евра,  око 7.000 КМ, те већа колицина лијекова који немају дозволу за стављање у промет у БиХ.

У СИПА су појаснили да је акција изведена  по налогу и у координацији са три тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију.

У СИПА су истакли да ће осумњичене особе након испитивања бити предате поступајућим тужиоцима који ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету. Истакли су да осумичене терете за кривична дјела недозвољена трговина у вези са саизвршилаштвом.

- Осумњичени су под истрагом и терете се да су дуже вријеме супротно Закону о лијековима и медицинским средствима, вршили набавку медикамената у иностранству и дистрибуисали их на подручје БиХ. Нису имали дозволу за стављање у промет медикамената на подручју БиХ, као  ни потребне атесте и одобрења за стављање у промет. Медикаменти су стављани у промет изван фармацеутских продајних мјеста  - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додали су да су осумњичени за себе остваривали велику незакониту имовинску корист, а наносили штету грађанима и корисницима медикамената, уз опасност озбиљног угрожавања здравља.

Претреси  су  вршени по наредби Суда БиХ и под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарства унутрашњих послова Зеничко-Добојског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана