Тврдње свједока одбране оптуженог Мирка Малбашића који се терети да је возилом усмртио познаника: Жртва несреће имала епилепсију

Небојша Томашевић
Тврдње свједока одбране оптуженог Мирка Малбашића који се терети да је возилом усмртио познаника: Жртва несреће имала епилепсију

БАЊАЛУКА - Душко Николић (18), који је погинуо када га је прегазио аутомобил у саобраћајној несрећи за коју је оптужен Мирко Малбашић (22), имао је епилепсију када попије алкохол, рекли су свједоци одбране Милорад Санковић и Ранко Њежић у бањалучком Окружном суду.

Појаснили су да су то чули у локалној кафани у Ножичком од неких људи и  младића,  али нису могли да кажу имена особа које су то причале.

Бранилац оптуженог, Јадранка Ивановић тражила је да јој Суд омогући да добије допуну медицинског картона за настрадалог Николића, јер онај који је достављен није комплетан. Она је истакла да у овом случају треба да утврде да ли је страдали боловао од епилепсије и пао на пут и је ли уопште био жив када га је, како оптужница тврди, аутом прегазио Малбашић. Сматра да треба утврдити да ли га је ударило неко друго ауто. Раније су свједоци тужилаштва испричали да је Малбашић кобне вечери био пијан и да није ни знао да је неког ударио аутом.

-  Душко је био пијан и излазио је и улазио у шатор гдје била прослава рођендана на којој је био и Малбашић. Оптужени је попио најмање двије литре бијелог вина. Послије вечере Дуле је отишао и нисам га видио. Након сат неко је повикао да Дули није добро. Изашао сам испред  и видио у мраку да лежи. Покушао сам да му извадим језик и помогнем, али видио сам да има ломове и да не реагује. Рекао сам да се зове полицију и хитну - рекао је  свједок тужилаштва Душко  Плавшић.

Додао је да је тада видио оптуженог Малбашића како долази иза шатора сав прљав.

- Питао сам га гдје си био, он каже у тоалету и да је пао у блато. Питао сам га јеси ударио момка аутом, одговорио ми је “немам појма, ако сам то урадио убијте ме”. Био је пијан. Малбашић је то вече ишао кући два пута-казао је Плавшић.

Појаснио је да је возило оптуженог било паркирано  на  ливади поред пута за викендицу, а Душково тијело било је на средини пута неколико метара од возила. Несрећа коју је скривио оптужени десила се  17. октобра прошле године око 22 часа  на локалном путу Ножичко - Савићи код Српца. Наводи се да је те кобне вечери Малбашић возећи пијан са концентрацијом алкохола у организму од 1.93 промила “пежоом” ударио Николића, који је лежао на путу. Према том документу оптужени је могао Николића да види на 30 метара, али је  прешао преко његовог тијела, вукао 450 метара и тако га усмртио. У оптужници стоји  да је жртва била пијана и у крви имала око 1.68 промила алкохола. Осим за несрећу,  Малбашића терете и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја јер је држао преправљену војничку пушку “м48”, пиштољ “м57”, оквир за пушку “паповку” и 10 метака као и аутоматску пушку без оквира.

Вјештаци

Током ранијег суђења, вјештак тужилаштва специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић Стојановић рекла је да оптужени Мирко Малбашић није био способан за безбједно управљање возилом због пијанства.

- У крви је имао око два помила алкохола. Знао је да у алкохолисаном стању може да изазове несрећу, али могућност да контролише вољне радње да сједне и вози биле су битно смањене - рекла је Вукадиновић Стојановић.

Специјалиста судске медицине Милан Срдић казао је да је Душко Николић прегажен и имао је тешке повреде главе и преломе лобање, као и вишеструке повреде руку и ногу. Појаснио је да је Николић преминуо усљед оштећења за живот важних можданих центара због повреде главе и да је био  у лежећем положају када је ударен. Нагласио је да су  све повреде настале заживотно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана