Тврдње свједока одбране на суђење Обрену Петровићу и Милку Видаковићу: Вода ушла у Добој три сата након сирене

Небојша Томашевић
Тврдње свједока одбране на суђење Обрену Петровићу и Милку Видаковићу: Вода ушла у Добој три сата након сирене

БАЊАЛУКА - Након свирања сирене за узбуну која се 15. маја 2014. године огласила око осам часова било је довољно времена да се склоне ствари и евакуишу људи, а вода је у стари град у Добоју ушла око 11 часова.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду на наставку на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека Цивилне заштите Милку Видаковићу, свједок одбране Јовица Бркић.

Он је казао да је на дан поплаве око шест пола седам ујутро звао раднике своје ординације "Др Бркић" како би склонили ствари јер је претпоставио да ће бити поплава.

Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Свједок одбране Бркић је у судници испричао да је учествовао у одбрани од поплава у Добоју и заједно са Петровићем обилазио градњу насипа поред ријеке Босне и потока Лијешањ.

- Дан прије поплаве 14. маја видио сам да расте ријека Босна и у поподневним сатима звао сам Петровића како би се укључио у одбрану. Он ми је рекао да се штаб већ окупља код Жељезног моста и ту сам отишао око 18 часова. Радио се насип уз поток Лијешањ, а око 20 часова се почео  радити насип поред Босне према Жељезничкој станици по магистралном путу. Насип је задржавао поплавни талас добрим  дијелом. Петровић је цијело вријеме био на насипу-рекао је између осталог Бркић.

Директор добојске "Топлане" Дарио Лазић, који је у вријеме поплава, радио у добојској Градској управи, казао је да се на позив Петровића укључио у градњу насипа поред потока Лијешањ и ријеке Босне. Истакао је да се урадило све што се могло и да се вода није могла зауставити.

- Вода је у град Добој ушла 15. маја око 10.30 часова и прелила се преко насипа, није га пробила. Сирену за узбуну сам чуо око осам часова - рекао је Лазић.

Бивши директор комуналног предузећа "Прогрес" у Добоју Златко Жакула казао је да га је звао Петровић да укључи у одбрану од поплава и градњу насипа.

- Позив је дошао од секретарице кад нисам био ту. Обрен ме звао и питао шта чекам што се не укључим. Рекао сам да сам већ јавио људима да се укључе  у одбрану од поплава. Вода је 2014. године била виша сигурно за два метра него у вријеме поплава 1965 године  - рекао је између осталог Жакула.

Одбрана оптуженог Петровића најавила је да ће у овом случају предложити вјештачење да се утврди шта се десило у вријеме поплава 2014. године.

- Током поступка саслушаћемо и стручне свједоке, биће ту и хидролога. Уложићемо и материјалне доказе који се тичу поплава и на основу свега тога тражићемо вјештачење да стручњаци објасне шта се десило у Добоју 2014. године-рекла је адвокат Јадранка Ивановић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана