Тврдње свједока одбране на суђење Обрену Петровићу и Милку Видаковићу: Школе благовремено обавијештене о поплавама

Н.Т.
Тврдње свједока одбране на суђење Обрену Петровићу и Милку Видаковићу: Школе благовремено обавијештене о поплавама

БАЊАЛУКА - Средње и Основне школе на подручју Добоја добиле су благовремено обавијест и ђаци су евакуисани на вријеме током поплава у мају 2014. године захваљујући обавјештењима из Градске управе Добој.

Ово су у бањалучком Окружном суду на наставку на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека Цивилне заштите Милку Видаковићу, испричали свједоци одбране.

Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Директор добојске Гимназије "Јован Дучић" Свјетлана Телебак казала је да је 14. маја протекао као и сваки други нормалан дан.

Појаснила је да тај дан прије прије поплава ни она ни колеге нису имали информације о водостају Босне и није изгледало да би могло доћи до катастрофе.

- На дан поплаве 15. маја ујутро сам отишла на посао око 7.15 часова и све је изгледало нормално.

Негдје око 8.15. часова замјеник градоначелника Добоја Драган Василић ме звао и рекао да треба да пустимо дјецу и евакуишемо школу јер постоји опасност од поплава - казала је Телебак и додала да су након тога веома брзо евакуисали сву школу и дјеци рекли да иду кући и нигдје не скрећу.

Истакла је да је сирену за опасност чула око 8.15 часова, а да су већ били започели евакуацију школе.

- Обавјештење је било благовремено и сва дјеца су на вријеме стигла кући као и особље школе. Вода је око 10.30 до 11 ушла у град, а школа је поплављена око 12 часова. Знам да су људи у ресторану Шумадија у мом насељу чак до 11 часова сједили - испричала је Телебак.

Некадашњи в.д. директора Основне школе "Свети Сава" у Добоју Дражана Михајловић испричала је сличну причу.

- Тог 15. маја нормално смо дошли на посао, а око 8 часова ујутро звали су из Цивилне заштите Добој и рекли да постоји могућност од поплава и да треба да евакуишемо школу. Послије ме звао и градоначелник Обрен Петровић и питао јесмо кренули са активностима, одговорила смо да већ евакуишемо школу-рекла је између осталог Михајловићева и додала да је све протекло у најбољем реду.

Директор Угоститељско и трговинске школе у Добоју Предраг Пашић казао је да је у згради гдје ова школа смјештено још три средње школе и да су све на вријеме евакуисане у вријеме поплава 15. маја 2014.године.

Потврдио је да је тог дана и њега звао замјеник градоначелника Драган Василић око осам часова и рекао да постоји потреба за евакуацијом и врло брзо је цијела зграда са четири школе евакуисана.

Директор Основне школе "Ђура Јакшић" Подновљу Милан Чобановић казао је да на дан поплава 15. маја 2014. године није могао да оде до школе јер се вода излила у насељу Баре.

- Кренуо сам на посао, али у насељу Баре нисам могао проћи и отишао сам у кафану Меркур која тад била пуна људи. Касније сам отишао кући и када сам чуо сирену око 8.20 часова звао сам школу и сва су дјеца већ евакуисана –рекао је између осталог Чобановић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана