Тврдње одбране Предрага Јеринића оптуженог за покушај убиства: Докази нису чувани у складу са правилима

Небојша Томашевић
Тврдње одбране Предрага Јеринића оптуженог за покушај убиства: Докази нису чувани у складу са правилима

ШИПОВО - Бранилац Предрага Јеринића (26) из Шипова, оптуженог за покушај убиства познаника и суграђанина Владимира Окулића (58), Марица Ћулум тврди да поједини докази који су одузети од њеног клијента нису чувани у складу са законом.

Она је ово истакла коментаришући материјалне доказе тужилаштва које је суду предао тужилац Мирослав Котур.

- Није спорно да су од мог клијента одузети одређени докази послије претреса 23. марта 2020. године. Међутим, они су чувани у Полицијској станици Шипово без судске наредбе. То се види из потврде, захтјева Окружног суда за депоновање доказа. Стога су то незаконити докази - појаснила је Ћулумова.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић истакао је да суд сматра да поменути докази нису незаконити.

- Неке предмете је током истраге потребно осушити, прегледати и не видим проблем што су били у ПС Шипово. Битно је да су касније депоновани у суд у складу са правилима и законом - рекао је Јукић.

Тужилаштво је завршило извођење доказа који су планирани по оптужници, док је одбрана затражила допуну психијатријског вјештачења.

Ћулумова је суду предала и одређену медицинску документацију о болести оптуженог коју вјештак тужилаштва није користио. Због тога је затражила да се та медицинска документација узме у обзир и уради допуна налаза што је суд прихватио.

Јеринић се терети да је 22. фебруара и 15. јула прошле године покушао да убије Окулића у мјесту Ступна код Шипова када ја на њега пуцао из ловачке пушке и промашио. Осим за покушај убиства оптужница Предрага Јеринића терети и за крађу оружја. Према том документу он је у првој половини јула ове године украо пушку из куће у власништву М. М. у селу Дуљци.

Током ранијег суђења вјештак Саша Јојић утврдио је да чаура од ловачке пушке нађена на мјесту догађаја потиче од испаљеног хица из ловачке пушке коју је вјештачио, а која је одузета од оптуженог.

Осим тога он је утврдио су преправљене пушке “М249/47” калибра 7.9 милиметара и ловачка пушка “бокерица”, које су одузете од оптуженог у овом предмету, дјелимично исправне и да је из њих могуће испаљење хитаца.

Појаснио је и да деформисано зрно нађено на мјесту увиђаја и чауре калибра 7.9 милиметара потичу од испаљених метака из преправљене пушке “М249/47”.

Признање

Тужилаштво је суду представило и неколико записника о увиђају и службених забиљешки у којима је наведено да је оптужени Предраг Јеринић признао да је пуцао на Владимира Окулића. Адвокат Марица Ћулум је истакла да се то признање не може користити као доказ, јер се изјава о признању кривице узима на другачији начин. Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић прихватио је овај приговор адвоката, те рекао да ће изјаве о признању бити занемарене, а службене забиљешке ће се користити само као доказ о радњама које је полиција предузимала током истраге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана