Тужилаштву пријављен још један портир Дома "Рада Врањешевић" због сумње да је злостављао малољетницу

Небојша Томашевић
Тужилаштву пријављен још један портир Дома "Рада Врањешевић" због сумње да је злостављао малољетницу

БАЊАЛУКА - Портир у Дому за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци М. Ј. (60) пријављен је бањалучком Окружном тужилаштву због сумње да је сексуално злостављао штићеницу ове установе, потврђено је "Гласу Српске".

Против њега је извјештај поднијела Полицијска управа Бањалука која га, како сазнајемо, терети за кривично дјело полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година. Извор близак истрази је казао да полиција М.Ј.  сумњичи да је дјевојчицу, која има 17 година сексуално искориштавао у периоду од краја септембра прошле до 6. јануара ове године.

-  Искористио је психичку незрелост штићенице и велику несразмјерност у годинама и зрелости између њих. Дирао ју је по интимним дијеловима тијела, грудима и љубио уста - казао је извор близак истрази  и додао је да се то наводно десило више пута у дворишту и у просторијама Дома.

Директор Дома  Владимир Кајкут раније потврдио "Гласу Српске" да су полицији пријвили једног радника, портира због могућег узнемиравања шитићенице.

- Ријеч је о старијој малољетници која је се пожалила на нашег радника који обавља послове портира и пријавила га за полно узнемиравање. Случај нам је пријављен 17. јанаура и одмах смо покренули дисциплински поступак против тог радника и суспендовали га. Полиција је обавијештена. Ако се докаже да је крив биће најстроже санкцинисан - казао је Кајкут.

Додао је да је дјевојчица под стручним надзором и да је тренутно стабилно.

Ово је други случај сексуалне злоупотребе штићеница дома, а раније је због обљубе тринаестогодишње дјевојчице пријављен портир А.К. (42) којем је одређен притвор због сумње да је починио обљубу са дјететом млађим од 15 година. Њега је пријавио васпитач којем се 13-огодишња дјевојчица жалила да је имао одређене односе с њом.

Према информацијама из истраге, о гнусним радњама портира А.К. надлежни су обавијештени мјесец дана прије његовог хапшења, али тужиоци нису одмах реаговали и случај је покренут тек након привођења Е.Х. (25) из Модриче због сумње да је злостављао исту дјевојчицу.

Осумњиченом Модричанину је након испитивања 28. јанауара одређен једномјесечни притвор. Осумиченом А. К. такође је одређен једномјесечни притвор.

Дом: Реаговали смо благовремено 

Из Дома „Рада Врањешевић“  саопштено је да су „у оквиру својих законских овлашћења благовремено и по хитном поступку предузете све законске обавезе против запослених, за које је постојала основана сумња да су чинила повреде радних обавеза“.

Поводом случаја одређивања притвора А.К, из Дома „Рада Врањешевић“ наглашавају да се то што тужилаштво није одмах реаговало по ранијим пријавама не може узети као одговорност Дома за евентуалне пропусте јер је ова установа предузела све законом распложиве мјере.

Из ове установе наглашавају да немају законско овлаштење да спроводе истражне радње у сврху прикупљања доказа против лица за која се основано сумња да су учинила поједина кривична дјела, јер је основна дјелатност Дома брига о дјеци без родитељског старања.

-У конкретном случају законска обавеза Дома је да, одмах по сазнању да је учињено кривично дјело, обавијести надлежене органе односно Полицијску управу Бањалука, која даље обавјештава Окружно јавно тужилаштво Бањалука ради предузимања свих мјера у сврху процеусирања одговорних лица, а што је детаљно прописано Законом о кривичном поступку Републике Српске - наводи се у саопштењу.

У критичном периоду, када је, по пријави, покренут дисциплински поступак против радника, Дом, како се наводи у саопштењу, није располагао доказима који би указивали да је исти учинио тежу повреду радне обавезе из разлога што тужилаштво не може достављати доказе Дому да би их ова установа могла користити у дисциплинском поступку.

-Иначе, по самом Закону о кривичном поступку Репубике Српске тужилаштво има обавезу омогућити увид у доказе оптуженог тек по потврђивању оптужнице - додаје се у саопштењу.

Из Дома „Рада Врањешевић“ наглашавају да према Правилнику о дисциплинској одговорности удаљење радника са рада траје до коначности одлуке о његовој дисциплинској одговорности и изрицања мјере, након чега је послодавац дужан радника вратити на рад, а што прописује и Закон о раду.

-Одређивање притвора је потпуно други основ удаљења радника са рада и радник се може удаљити са рада на дужи временски период тек пошто му је одређен притвор или потврђена оптужница. Стога Дом није имао законско упориште да удаљи пријављеног радника на дужи временски период све док му није одређен притвор - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да приликом заснивања радног односа у Дому „Рада Врањешевић“ сви радници морају доставити љекарско увјерење о психофизичкој способности издато од овлашћене здравствене установе, те да нема надлежност испитивања психофизичког здравља радника, осим периодичних здравствених прегледа, што редовно и чини.

Окружни суд у Бањалуци одредио је притвор до мјесец дана мушкарцу чији су иницијали А.К. због основане сумње да је починио обљубу са дјететом млађим од 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана