Тужилаштво утврдило да дјечак у Грачаници није силован

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

ГРАЧАНИЦА - Истрагом пријаве да је силован десетогодишњак у Грачаници утврђено је да то није тачно и љекарски преглед је показао да није било повреда нити силовања код оштећеног дјетета, о чему се раније спекулисало у јавности, потврђено је у Тужилаштву Кантона Тузла.

Портпарол овог тужилаштва Адмир Арнаутовић казао је да досад утврђене чињенице показују да се ради се о класичном вршњачком насиљу.

Истакао је да по налогу тужиоца надлежни одсјек МУП-а ТК и даље проводи истражне радње како би се утврдиле све околности у вези са догађајем.

- Сви актери ће бити додатно саслушани, а уколико се утврди да је било елемената неког кривичног дјела, према само једном дјетету које има 14 година и које је кривично одговорно, ће бити покренут припремни поступак, док ће се према друга два дјетета, која имају испод 14 година, предузети друге законске радње, укључујући активности које подузима надлежни орган социјалног старања-рекао је Арнаутовић.

Додаје да ће након обављених провјера, полиција тужилаштву доставити извјештај те ће се предузимати даље неопходне радње.

-Веома је важно и за медије и за институције, када се извјештава о догађајима у којима су учесници дјеца, нарочито осјетљивим догађајима,  да се то ради одговорно и обазриво јер се може нанијети немјерљива штета дјеци, њиховом животу и  даљем развоју- рекао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, у складу са законом, тужилаштва не износе у јавност  информације о раду на предметима у којима су укључена дјеца и малољетници, али, у ситуацијама у којима се преносе информације из других, незваничних извора, полиција и тужилаштво могу објавити информације, али  искључиво и једино оне које су потврђене и документоване и уз разумљиву и потпуну заштиту дјеце и малољетника и њихових интереса.

Прије неколико дана у јавности на подручју Грачанице појавиле су се информације да је група дјечака старости од девет до 10 година силовала вршњака на подручју Грачанице. Према тим информацијама све се наводно десило 18. новембра у једном приватном објекту.
Поједини медији су пренијели да се ради о наводном „ТикТок“ изазову који су урадили ученици једне основне школе и све еј наводно снимано мобилним телефоном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана