Тужилаштво тражи строжу казну за возача који скривио несрећу у којој је погинуо брачни пар Хршум

Н.Т.
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА – Републичко тужилаштво Републике Српске од вијећа Врховног суда РС затражио је изрицање строже казне Амиру Кујовићу (40) из Сарајева, који је осуђен на осам година затвора за изазивање саобраћајне несреће у којој су погинули супружници Данијела (42) и Дарио Хршум (50) из Пала, а тешко повријеђена његова сапутница Амина Рондић.

Одбрана оптуженог сматра да је казна превисока те тражи укидање пресуде. Републички тужилац Бранко Митровић износећи жалбу је истакао да је тужилаштво незадовољно висином изречене казне Кујовићу.

- Предлажем да се првостепена пресуда преиначи и да се оптуженом изрекне строжа казна, у складу са законом. Сматрамо да првостепени суд није на одговарајући начин цијенио олакшавајуће и отежавајуће околности. Као олакшавајућа околност оптуженом је узета животна доб, а дјело је починио са 36 година, што је средња доб. Наведено је и његово држање пред судом, што није олакшавајућа околност - рекао је Митровић

Додао је да сматра да је првостепени суд пропустио да цијени чињеницу да је поред двоје погинулих, једна особа тешко повријеђена. Нагласио је да на страни оптуженог првостепени суд није пронашао ниједну отежавајућу околност и са тим тужилаштво не слаже.

Оптужени Амир Кујовић се није појавио пред Врховним судом РС.

- Сматрамо да није утврђен стварни разлог који је довео до несреће, а изречена казна у првостепеној пресуди је превисока- рекао је Кујовићев адвокат Бојан Веселиновић.

Према оптужници несрећа коју је изазвао Кујовић десила се 11. августа 2020. година на магистралном путу Пале - Љубогошта.

Како се наводи он је пијан возио "мерцедес ГЛЦ350" неприлагођеном брзином од 75 km/h гдје дозвољена брзина 60 km/h те је прешао у лијеву саобраћајну траку. Додаје се да је том приликом ударио у "ауди А3” којим је управљао Дарио Хршум, крећући се из Љубогоште ка Палама.

Усљед судара "ауди" је слетио с коловоза и у њему су погинули Дарио и Данијела Хршум.

У оптужници се наводи да је Кујовић у вријеме несреће био без важеће возачке дозволе, а у крви му је измјерено 0,41 g/kg алкохола.

Иза страдалих су остала два сина Данило и Илија Хршум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана