Тужилаштво тражи психијатријско лијечење Милане Илић!

Небојша Томашевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА – Момчило Илић из Бањалуке казао је да је кобне вечери преко шанка кренуо на супругу Милану Илић да је застраши те је у једном моменту осјетио бол у лијевој страни груди, али није видио када га је убола ножем.

Он је ово испричао у бањалучком Окружном суду на суђењу супрузи Милани коју терете да је починила покушај убиства у неурачунљивом стању због чега је бањалучко Окружно тужилаштво затражило да јој Суд изрекне мјеру обавезног психијатријског лијечења на слободи.

Момчило је признао да је раније био насилан према супрузи и да ју је тукао. Казао је да је кобне вечери 1. јануара био пијан те да је дошло до свађе између њега и супруге.

- Славили смо Нову годину у стану и са нама је био другар Филип Јокић. Милана је спремала нешто у кухињи и видио сам да има нож, а ја сам почео да пијем. У једном моменту ми је друг послао фотографију неке дјевојке у експлицитној пози и то сам показао Филипу. Милана је то видјела и изреволтирана тиме ударила је телефон и просула пиће - рекао је Момчило.

Додао је да је њему тада пао мрак на очи и да је преко шанка кренуо на супругу која је стајала иза. Истакао је да је осјетио бол када се нагео, али да није видио када га је супруга убола. Казао је да га је из стана извео Филип и да је изгубио свијест те се пробудио у болници. Потврдио да је кобног момента псовао и говорио супрузи „сада ћеш видјети“.

Вјештак специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић - Стојановић потврдила је да је оптужена Милана Илић у вријеме почињења кривично дјела била у неурачунљивом стању.

- Оптужена у то вријеме осјећала јак страх за живот и није било елемената који потврђују да је планирала злочин. Ради се емоционално и социјално незрелој особи која има нижи праг толеранције на фрустрације. У вријеме почињења кривичног дјела није могла да схвати значај дјела и управља поступцима - рекла је између осталог вјештак Вукадиновић-Стојановић и предложила обавезно психијатријско лијечење оптужене у Центру за ментално здравље или Психијатријској клинци у Бањалуци.

Вукадиновић-Стојановић је појаснила да оптужена није опасна по околину и да не вјерује да ће поново напасти супруга.

Вјештак Славица Кречар утврдила је да је Момчило Илић у вријеме када је убоден био пијан и у крви имао 1.50 промила алкохола. Након свједочења оштећеног и вјештака тужилаштво и одбрана изнијели су завршне ријечи.

Тужилац Далибор Врећо казао је да сматра да је доказано да је оптужена починила дјело за које се терети те је затражио да јој суд изрекне мјеру обавезног психијатријског лијечења на слободи.

Бранилац оптужене, Милан Петковић истакао је да се у овом случају не ради о покушају убиства већ о нужној одбрани од напада те затражио ослобађајућу пресуду.

Истакао је да у да се може радити о породичном насиљу те истакао да ако суд сматра да има кривице оптужене онда треба да јој изрекне обавезно психијатријско лијечење.

Оптужена Милана Илић кроз плач је рекла да јој је жао. због свега што се десило. Предсједник судског вијећа Зорица Барош изрицање пресуде заказала је за сутра 15. август.

ПОВРЕДЕ

Специјалиста судске медицине Жељко Каран казао је да је Момчило Илић имао убодну рану у предјелу лијеве стране грудног коша и да се радило о повреди опасној по живот.

- Повријеђена је маларна артерија и пробијена дијафрагма и био је витално угрожен. Захваљујући медицинској интервенцији он је преживио и да није било тога он би умро - рекао је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана