Тужилаштво тражи 15 година затвора за младића који је пијан усмртио дјевојчицу у Прњавору

Небојша Томашевић
Тужилаштво тражи 15 година затвора за младића који је пијан усмртио дјевојчицу у Прњавору

БАЊАЛУКА - Дјевојчица Вања Рудић (13) ни крива ни дужна страдала је у центру Прњавора док је чекала оца да дође по њу када ју је оптужени Нисвет Мујкић (25), који је био пијан и насилнички возио, ударио аутомобилом. Зато тражим да буде осуђен на максималну казну од 15 година затвора.

Казала је то дана су бањалучком Окружном суду тужилац Жељка Фабић која није могла да задржи сузе.

Мујкић је раније признао кривицу коју је прихватило судско вијеће Окружног суда након чега су изнесене завршне ријечи оптужбе и одбране. 

Предсједник вијећа  Бранимир Јукић објаву пресуде заказао је за петак.

Фабићева  је у завршној ријечи истакла да и поред признања нема ниједне олакшавајуће оклности за оптуженог.

- Возио је насилничком вожњом од 105,6 километара на час и био је пијан  - имао је 2,01 г/кг  алкохола у крви. Брзи трест показао је да је позитиван на дроге. Иако тест крви није показао трагове наркотика,  он је  признао да је конзумирао марихуану, а код њега је нађено пола џоинта. Живот је изгубило дијете од 13 година ни криво ни дужно. Покушала је да побјегне, али због брзине аутомобила није могла - рекла је тужилац Фабић.

она се  извинила због своје емотивне реакције.

- Извињавам се због емоција. Никада нисам оволико саосјећала с болом родитеља. Била сам на увиђају, када су и искусни полицајци плакали- рекла је Фабићева.

Максималну казну тражили су и родитељи страдале дјевојчице Лазо и Љиљана Рудић.

- Не смијем ни причати шта нам људи говоре, народ је киван и боји се за дјецу. Тражим ригорозну казну-рекао је Лазо Рудић.

Његова супруга Љиљана је истакала да их оптужени и његова породица нису ни контактирали.

- Нека жена је путем телефона позивала моју сестру и рекла да је сестра оптуженог. Казала је да би вољела да је он погинуо и да им прави проблеме. Звала је са скривеног броја и то може бити било ко - рекла је Љиљана Рудић.

Мујкић је казао да се несреће ни не сјећа те истакао да му је веома жао због свега.

- Разумијем бол родитеља дјевојчице. Кајем се и нисам хтио да се то деси, да упропастим свој живот и повриједим људе око себе. Крив сам што сам им узео све у животу. Што сам им нанио бол и одузео вољено дијете. То нисам хтио. Нисам хтио да повриједим толико људи око себе   - рекао је Мујкић.

Његов адвокат Александар Јокић нагласио  је да оптужени кривично  дјело није починио са директним умишљајем и није желио да се несрећа деси.

- Овај случај је под јаким рефлекторима медија и бројни су негативни коментари на друштвеним мрежама. Суд треба да суди на основу закона,а  не емоција. Ово је велика трагедија, али ради се о нехату. Оптужени искрено каје, да је неосуђиван те је признао дјело  што треба узети као олакшавајуће околности и изрећи  минималну казну - рекао је Јокић.

Према оптужници Мујкић је 10. октобра лани око 21.19 часова аутомобилом ударио и усмртио дјевојчицу Вању Рудић, која је стајала на тротоару на раскрсници улица Лазе Лазаревића и Новака Пивашевића у центру Правора.

Наводи се да је био пијан са 2.01 грам/кг алкохола и возио насилнички са 105,6 километара на час што је два и по пута брже од дозвољених 40 километара на час. У оптужници стоји да је он тог дана пијанчио од 17 до 21 час у кафиу "Сквер" те да је по изласку из локала сјео за волан. Он је, тврди се у оптужници, инсистирао да вози, а  са њим је као сувозач био Срђан Стојчиновић који је лакше повријеђен. У оптужници стоји да је Мујкић у вријеме несреће био у стању тешког пијанства те да је његова способност да схвати значај свог дјела и да управља поступцима била битно смањена.

Притвор

Тужилац Жељка Фабић затражила је да Нисвету Мујкићу након изрицања пресуде буде продужен притвор.

Његов бранилац Александар Јокић томе се успротивио јер сматра да нема основа.

- Тужилаштво пријетње оптуженом користи као доказ да му треба продужити притвор, а те људе није ни саслушало као осумњичене што значи да то не схватају озбиљно. Оптужени није монструм који ће ако га пусте на слободу газити људе - казао је Јокић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана