Тужилаштво пријавило адвоката Толимира због тврдњи o политички монтираном процесу

Небојша Томашевић
Тужилаштво пријавило адвоката Толимира због тврдњи o политички монтираном процесу

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво поднијело је Адвокатској комори Републике Српске дисциплинску пријаву против адвоката Драгана Толимира због тврдњи да се против његовог брањеника Славка Бојића, који је под истрагом тужилаштва, води политички монтиран процес, потврђено је "Гласу Српске".

Како је саопштено из тужилаштва, адвоката терете за тежу повреду дужности адвоката и угледа адвокатуре.

- Толимир је у свом наступу  4. јануара 2022. године истакао бесправно, незаконито и дрско поступање тужилаштва и суда у предмету против његовог брањеника, тврдећи да је од Славка Бојића тражено да лажно свједочи против (лидера СНСД-а и српског члана Предсједништва БиХ) Милорада Додика. У вези са наведеним јавним наступом, тужилаштво је по службеној дужности формирало кривични предмет у којем је након извршених провјера те саслушања свједока, донесена наредба о неспровођењу истраге против поступајућег тужиоца из разлога што  је из пријаве и  пратећих списа очигледно да пријављено дјело није кривично дјело. На наведену наредбу, у законом прописаном року притужба није поднесена - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Кодексом етике адвоката Адвокатске коморе РС прописано  да у јавном иступању адвокат треба да води рачуна о значају и угледу адвокаторе.

- У том кодексу се такође наводи да  у односу према суду, управним и другим државним органима или њиховим представницима, адвокат не смије утицати на ток поступка и доношење одлуке непрофесионалним средствима и притисцима и да неповољан ток или исход поступка не смије правдати приписивањем злоупотреба судијама и другим представницима органа власти или подржавати такво увјерење странке, осим ако он или његова странка располажу доказима који би представљали основ за подношење кривичне или дисциплинске пријаве-кажу у тужилаштву.

Истичу да приликом саслушања адвокат није предочио било какве доказе који би ишли у прилог његовим тврдњама и били основ за подношење кривичне или дисциплинске пријаве против  носилаца правосудних функција, пријављени је јавним иступањем повриједио правила Кодекса етике адвоката, што представља основ за његову дисциплинску одговорност.

- И поред учесталих напада, тужилаштво ће наставити рад на предметима корупције и  процесуирати сваког починиоца  кривичног дјела за којег се прикупе докази - саопштило је Тужилаштво.

Толимир је истакао да они немају основа да против њега поднесу пријаву и да има доказе за све што је рекао.

- Поступао сам као бранилац оптуженог и апсолутно не могу да урадим ништа што оптужени не одобри. Моје изјаве су његове изјаве и немам одговорности. За све што сам рекао постоје докази у спису. Постоји изјава и Бојића. Ово је само покушај да неутралишу штету коју су направили у незаконитом поступању-рекао је адвокат Толимир.

Бојић је осумњичен у случају маверзација са јавним набавкама за Институт за јавно здарвство Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана