Тужилаштво покренуло истрагу против "Жене свијета"

ГС
Foto: Архива

Тужилаштво Зеничко-добојског кантона отворило је истрагу против директорице "Медице Зеница" Сабихе Хусић и још четири особе због постојања основа сумње да су починили кривична дјела утаје пореза, злоупотребе положаја, прања новца и саучесништва, потврђено је портал Кликс из тужилаштва.

Удружење "Medica Zenica" основано је прије скоро три деценије с циљем пружања помоћи најрањивијим категоријама у друштву као што су жене и дјеца која су преживјела ратно силовање и сексуално насиље, мирнодопско насиље и друге облике насиља у породици и заједници, као и преживјеле трговине људима.

Директорица Сабиха Хусић се терети да је, према изворима локалног портала Зеницаблог, "извлачила" стотине хиљада КМ путем разних уговора које је правила на своје име, али и име других особа. Особе, чланице Надзорног одбора, А. А., И. Ш., Ф. Ч. М. и Х. Б. се терете за саучесништво у злоупотреби положаја.

У случај истраге прије него је дошла пред Кантонално тужилаштво ЗДК биле су укључене и друге институције, а по прикупљању података и истражних радњи највјероватније ће бити подигнута оптужница.

"У циљу заштите доношења коначне тужитељске одлуке више информација о предмету не можемо дати", казали су нам из тужилаштва.

Зеничку "Medicu" и директорицу Сабиху Хусић, која је проглашена и "Женом свијета", посјећивала је и популарна глумица Анђелина Џоли, британски министар вањских послова Вилијам Хаг те низ других званичника. Током свог дјеловања "Medica Zenica" је имала бројне донаторе широм свијета, али и домаће институције које су давале подршку раду и пружале помоћ најрањивијим категоријама друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана