Тужилаштво формирало предмет због набавки у "Мљечаници"; Бањац: Све је чисто

ГС
Тужилаштво формирало предмет због набавки у "Мљечаници"; Бањац: Све је чисто

Окружно јавно тужилаштво (ОЈТ) Приједор има формиран предмет који се тиче одређених јавних набавки Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница".

Из поменуте правосудне институције су казали како је предмет формиран поводом медијског чланка који је објављен на порталу "Журнал инфо", а који је као тему имао јавне набавке у Бањи "Мљечаница", којом, подсјећамо, као вршилац дужности руководи Дарко Бањац, предсједник Народне партије Српске и посланик у Народној скупштини РС.

"Обавјештавамо вас да је тужилаштво наредило да се по питању наведеног изврше провјере, након чега ће бити донесена тужилачка одлука", речено је за Независне из ОЈТ Приједор.

Послови вриједи 19 милиона марака

Подсјећамо, бројни медији објавили су информацију како је руководство Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" од 2020. године додијелило предузећу "Шумил" из Козарске Дубице нешто мање од 40 послова вриједних око 19 милиона КМ, који се тичу доградње објеката за поменуту болницу, као и једну набавку конзумних јаја, а да је већина послова додијељена је путем директних споразума, конкурентског захтјева или преговарачког поступка без објављивања обавјештења о набавци.

Као спорно истицало се и то што је власник предузећа "Шумил" Милан Шувак, који је иначе отац Милоша Шувака, страначког колеге Дарка Бањца.

Увидом у регистар јавних набавки могло се видјети да су уговори о пословној сарадњи "Мљечанице" и "Шумила" нарочито дошли до изражаја од 2020. године, када је Бањац засјео на директорску фотељу у Бањи. Од тога периода, између "Мљечанице" и фирме "Шумил" закључено је 37 уговора, а у појединим јавним позивима "Шумил" није имао никакву конкуренцију, односно био је једини понуђач.

Најврједнији уговор који су они склопили био је вриједан 4,6 милиона КМ без ПДВ-а, а закључен је у октобру 2021. године, и тицао се  изградња хидро блока за потребе Бање "Мљечаница". Занимљиво је било и да је "Шумил" који се иначе бави грађевинским радовима, добио и два тендера за набавку конзумних јаја вриједна око 12.000 КМ.

Бањац: Сва документација је доступна

Дарко Бањац, вршилац дужности директора Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" казао је за "Независне" да је све у вези са јавним набавкама које су склопљење између ове установе и фирме "Шумил" из Козарске Дубице, потпуно чисто и транспарентно и да је све рађено у складу са законом о чему има уредну комплетну документацију.

Он је на информацију да је Окружно јавно тужилаштво Приједор формирало предмет поручио да "могу да формирају предмет колико год хоће".

"Немам никакав проблем са тим. Сва документација је доступна, ко год хоће документацију око јавне набавке може да је погледа. Можете радити шта год хоћете, али закон је овдје јасан", рекао је Бањац.

Тврди да у причи апсолутно не постоји ништа спорно.

"Сваки тендер који је расписала Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију 'Мљечаница', могло се пријавити негдје између 70 и 100 фирми из БиХ. Само из регије Бањалука, Приједор и Градишка могло се пријавити најмање 25 фирми. Расписао сам тендер, на неке се пријавило више понуђача, а прошли су они који су били најповољнији. У свим тим тендерима била је само једна једина жалба, а ту жалбу је одбила Канцеларија за жалбе. На 40, односно 50 одсто тендера није се пријавио нико осим "Шумила", а ја не могу натјерати некога да се пријави. Е сад да ли је у питању ниска цијена извођења радова или средства за реализацију извођења посла то требате питати оне који се нису пријавили. Цијена по којој се ради у 'Мљечаници' вјероватно је нижа од других", казао је Бањац.

Он је појаснио да се за разне послове доградње објеката пријављивало више фирми.

"Морате знати да хидро блок, а коме сви медији пишу, да су хипербаричне коморе купљене од друге фирме и да је у питању био конзорцијум. Све наше подно гријање, климатизацију, радило је четири пет фирми. Учешће 'Шумила' у том послу, који је иначе био носилац у том конзорцијуму је било око 40-50 одсто. За овај посао око хидро блока су се појавиле укупно три фирме, једна је одустала, остале двије. Првопласирана је била 'Џена', ми им додијелимо, али комисија је рекла да они не испуњавају услове", рекао је Бањац, те додао:

"За полуинтензивну се пријавило пет фирми, а најповољнија је била 'Шумил'. Ја по закону морам њима додијелити. На друге тендере се нико осим њих није пријављивао. Што се не пријављују. Нико не поставља питање да ли је то због ниске цијене градње".

У цјелокупној причи о јавним набавкама, посебно интересантно је било и како то да фирма која се бави грађевинским пословима може да набавља и конзумна јаја, што је "Шумил" урадио два пута за Бању "Мљечаницу".

И на ово питање, Бањац је имао спреман одговор.

"Знате ли ви да они имају фарму кока носиља?", поручио је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана