Тужилаштво ће тражити притвор за Санија Црљића због спорне набавке маски вриједних скоро 70.000 КМ

Н.Т.
Тужилаштво ће тражити притвор за Санија Црљића због спорне набавке маски вриједних скоро 70.000 КМ

БАЊАЛУКА - Републичко јавно тужилаштво тражиће одређивање притвора за директора бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Санија Црљића, који је јуче ухапшен у оквиру истраге против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића, потврђено је у тужилаштву.

Наводећи његове иницијале, саопштено је да  Црљића терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању.

- С.Ц. је осумњичен да је кривично дјело учинио заједно и по претходном договору са Браниславом Зељковићем који је супротно одредбама Закона о јавним набавкама БиХ и Правилника о поступку директног споразума Института за јавно здравство РС с намјером избјегавања одговарајућег поступка јавне набавке, у току марта 2020. године, у циљу прибављања имовинске користи правном лицу „Синекс лабораторија“  Бањалука дијељењем предмета набавке на више мањих, спровео четири поступка јавне набавке директним споразумом са наведеним предузећем  за набавку хируршких маски укупне вриједности 69.959  марака - стоји у саопштењу Републичкот тужилаштва.

Наводи се да је одредбама Закона о јавним набавкама БиХ и Правилника о поступку директног споразума Института, предвиђено да уговорни орган може спровести поступак директног споразума за набавку робе, услуга и радова, чија је процијењена вриједност једнака или мања од 6.000 КМ.

- Републички тужилац мјеру притвора за С.Ц. затражиће због основане бојазни да ће  боравком на слободи уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, те да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче. Притвор се предлаже и  због тежине кривичног дјела и што би пуштање на слободу осумњиченог резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда-наводе у Тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана