Тужилаштво БиХ подигло до сада најопсежнију оптужницу због кријумчарења 6,8 тона дроге вриједне два милионa евра

Небојша Томашевић
Тужилаштво БиХ подигло до сада најопсежнију оптужницу због кријумчарења 6,8 тона дроге вриједне два милионa евра

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је најопсежнију оптужницу од свог постојања, против седам особа које терети за кријумчарење 6,8 тона дроге вриједне два милиона евра.

Тужилаштво БиХ је саопштило да седам оптужених особа терете за међународно кријумчарење око 6,8 тона марихуане са подручја Црне Горе у БиХ, те даље према земљама ЕУ.

Остварена незаконита имовинска корист процјењује се на најмање 2 милиона евра.

- Након вишемјесечне опсежне истраге Тужилаштво БиХ је у сарадњи са партнерским полицијским и безбједносним институцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, успјешно окончало истрагу и подигло најопсежнију оптужницу из области нарко-криминала у постдејтонској БиХ – наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Оптужене терете да су од 2016. до 2019. године, као организована криминална група, у договору са другим особама, у најмање 25 наврата, организирали, испланирали и реализовали кријумчарење марихуане.

Најчешће су је кријумчарили у количинама од око 200 килограма, а у појединим случајевима у количинама које су досезале 600 или 900 килограма и то са подручја Црне Горе, у БиХ, гдје је складиштена или је одмах кријумчарена даље према Хрватској и земљама ЕУ.

Оптужени су за кријумчарење ангажовали возила транспортних предузећа која се баве прометом нафтних деривата (цистерне) или других роба, како би покушали прикрити кријумчарења великих количина дроге.

- Оперативним активностима полицијских органа, а у координацији са Тужилаштвом, агенције за спровођење закона, успјеле су открити, пресрести и спријечити кријумчарење количине од најмање двије тоне дроге на подручју БиХ, на подручју Источног Сарајева, Неума и Градишке, као и одређених количина опојне дроге на подручју Хрватске – неведено је у саопштењу.

Приликом претреса и  хапшења, од осумњичених је одузет новац у износу од око пола милиона КМ, као и одређена количина кривотворених новчаница.

Тужилаштво додаје да ће наводе оптужбе доказивати позивањем око 20 свједока и стручних вјештака, од чега је једном броју свједока додјељена процесна мјера заштите, те више стотина доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Оптужени:

- Иван Антуновић, рођен 08.03.1969. године у Стоцу

- Борислав Ковачевић, рођен 08.01.1978. године у Требињу

- Иван Цвијановић, рођен 29.01.1987. године у Сарајеву

- Марио Вулетић, рођен 07.09.1987. године Метковићу, Р Хрватска

- Јурица Вулетић, рођен 10.10.1986. године у Требињу, настањен у Метковићу, Р Хрватска

- Харис Хоџић, рођен 16.10.1983. године у Травнику

- Никола Бошковић, рођен 01.04.1963. године у Стоцу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана