Тужилац сумња у аутентичност докумената Рамићеве одбране

Срна
Foto: Аваз.ба

САРАЈЕВО - На суђењу за злочине над заробљеним српским војницима у Горажду и Вишеграду у протеклом рату тужилац Маријана Чобовић рекла је да сумња у аутентичност одређених докумената одбране Ћамила Рамића.

Чобовићева је најавила да ће предложити вјештачење старости папира и отиска печата у иностранству.

Свједок Тужилаштва БиХ говорио је о односима Штаба Територијалне одбране /ТО/ и Вишеградске бригаде, наводећи да је оптужени Ћамил Рамић био помоћник команданта за безбједност.

Хајрудин Јамак рекао је да је био замјеник помоћника команданта за позадину у Штабу ТО када је дошао на Црни врх у јуну 1992. године, а послије су прешли у Међеђу. Он је навео да је командант Штаба био Мехмед Твртковић, а Рамић помоћник команданта за безбједност, преноси Бирн.

Он је рекао да је Вишеградска бригада формирана пред долазак ИБОГ-а /Источно-босанска оперативна група/, а на њеном челу је био Ахмет Сејдић. Јамак је рекао да Штаб није имао фактичку надлежност над бригадом.

Јамак је навео да је Рамић тада био у Вишеградској бригади. На питање о акцији на Меремишљу из октобра 1992. године, свједок је потврдио да је чуо како су заробљена четири војника и да су била смјештена у Хуремима.

Јамак је рекао да су тројица заробљеника упућена у Горажде, али је негирао да је четврти ликвидиран, као што се наводи у његовом исказу из истраге.

У исказу из истраге је навео да би о томе могли више знати командант бригаде или помоћник за безбједност.

Јамак је рекао да у мају 1993. године напуштају Међеђу и одлазе према Горажду, а он је у међувремену постављен за команданта Штаба ТО. Он је изјавио да је сарађивао с ИБОГ-ом у вези размјена, те по том питању контактирао с Химзом Селимовићем. Како је навео, Селимовић је био помоћник команданта за безбједност при ИБОГ-у.

На тврдњу свједока да Штаб ТО није имао надлежност над Војном полицијом, бранилац Нина Брковић Карачић предочила је пријаву свједока против једног војног полицајца коју је поднио команданту Штаба.

Јамак није могао објаснити због чега је поднио пријаву Твртковићу ако Штаб није био надлежан за Војну полицију. Касније је тужиоцу Маријани Чобовић рекао да је ту пријаву поднио Твртковићу као свом претпостављеном.

Свједок је браниоцу Славиши Продановићу рекао да је могуће да је Селимовић тек у другој половини јула 1993. године постављен за помоћника у ИБОГ-у.

За злочине почињене од 1992. до 1994. године над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда суди се припадницима такозване Армије БиХ Ћамилу Рамићу, Химзи Селимовићу и Рамизу Мићиводи. С њима је оптужен и Мехмед Добрача, коме су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. године на подручју Рогатице и Горажда.

Суђење би требало да буде настављено 8. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана