Турковићевим помагачима шест година робије

Небојша Томашевић
Турковићевим помагачима шест година робије

СAРAЈЕВО - Жељко Ђурић (33) Брко из Јање у понедјељак је у Суду БиХ осуђен на четири године, а Драгиша Рајак (32) из Бијељине на двије године затвора због припадности злочиначкој организацији на чијем је челу био Зијад Турковић и више почињених кривичних дјела.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице, који су обојица закључила са Тужилаштвом БиХ. Ђурић и Рајак су се споразумом обавезали да свједоче против осталих чланова Турковићеве групе. Ђурићу је продужен притвор који може да траје до упућивања на издржавање казне.

Ђурић је признао да је у изнајмљеном стану у сарајевском насељу Циглане учествовао у састављању експлозивне направе која је требало да буде употребљена за убиство Насера и Елвиса Кељмендија. Према наводима у пресуди, планирано је да експлозив поставе у угоститељски објекат на Илиџи у који су Кељменди најчешће долазили, али је на крају Ђурић одустао од те идеје јер би у случају активирања експлозива страдало много невиних особа.

У пресуди је наведено да је Ђурић учествовао у припремању убиства Рајка Миловановића у априлу прошле године, којег је убио Миленко Лакић, који му је испалио метак у главу. Ђурић је закопао тијело.

Рајак је осуђен јер је са Миленком Лакићем, Данијелом Планинчићем и Миловановићем закопао тијела Марија Толића и Вернера Aјдарија.

Судија Татјана Косовић у кратком образложењу пресуде Ђуровићу казала је да је изречена казна од четири године затвора због тежине почињених дјела најбоља казна.

Ђуровић је казао како се налази у великој опасности јер су чланови Турковићеве групе увезани и активни у свим затворима.

- Некад се толико кајем да ми је жао што сам се родио - нагласио је Ђурић.

Тужилац Диана Кајмаковић је рекла да је Ђурић исказао пуну спремност на сарадњу, али и видно кајање за оно што је учинио.

- Ђурић је испричао ко је све био са њим у контакту. Казао је да је по Лакићевом наговору дошао у Сарајево "да заради". Помогао је у окончању истраге против припадника злочиначке организације јер је показао гдје се налази Миловановићев гроб - рекла је Кајмаковићева.

Ђурићев авокат Славица Чворо истакла је да њен брањеник није био извршилац већ игром случаја помагач којег је искористио и преварио Миленко Лакић. Нагласила је да је за Ђурића најбоље да не излази из притвора.

Оптужени

Осим Жељка Ђурића и Драгише Рајака у "предмету Турковић"" осуђен је Сеад Думањић из Сарајева на пет година затвора на основу признању кривице. Осим њих и Зијада Турковића, који се терети за организатора злочиначког удружења, оптужени су још: Миленко Лакић, Саша Стјепановић, Хајрудин Мемовић, Нијаз Зубан, Мирза Дринић, Фадил Aљовић, Муамер Захитовић, Хилмија Машовић, Данијел Планинчић и Ермин Делић, који се терете за више кривичних дјела, убиства, покушаје убиства, разбојништва. Терете се за убиства Митхата Мекића и његове трудне супруге Луиције-Салас Кортез, као и Марија Толића, Вернера Aјдарија и Рајка Миловановића који је учествовао у прикривању трагова убиства Aјдарија и Толића. Оптужени су за пљачку 2,5 милиона марака из Карго центра Међународног аеродрома у Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана