Турковић због свађе са Елезом убио Курбеговића

Небојша Томашевић
Турковић због свађе са Елезом убио Курбеговића

СAРAЈЕВО - Зијад Турковић убио је Aнеса Курбеговића, јер је сазнао да он преговара са Дарком Елезом у вези са шверцом дроге, рекао је јуче у Суду БиХ заштићени свједок Исљам Календер на суђењу припадницима злочиначке организације.

Календер је испричао да му је познато да су били у свађи, јер је Турковић са Ђорђом Ждралом покушао да рекетира Саву Томашевића који је у Источном Сарајеву имао тржни центар.

- Елез је позвао Турковића и рекао му да има 40 дана живота ако то уради, а Турковић му је узвратио да он има 20 дана. У свему овоме у вези са размјеном информација помагао је и Бојан Цвијан, некадашњи припадник SIPA - казао је Календер.

Он је објаснио да је Курбеговић играо двоструку игру, што је јако повриједило Турковића.

Календер је казао да је за праћење Aнеса Курбеговића био задужен Рајко Миловановић који је требало да га убије.

- Миловановић је требало да испали зољу коју је набавио Ермин Делић, звани Кекец, на његову кућу на Војничком пољу у Сарајеву. Када је Миловановић зољом промашио Aнесову кућу, сљедећи план је био да га Турковић убије снајпером испред коцкарнице "Колосеум" на Скендерији. И тај план није реализован - рекао је Календер.

Он је додао да је Турковићева супруга Шејла Југо-Турковић пресрела Курбеговићева писма, али није појашњавао како и која.

Календер је још испричао да се на Турковићевој мети нашао и Драган Перишић, звани Бејби, који је осуђен на 18 мјесеци због шверца дроге. Календер тврди да је Перишић од Турковића тражио десет пиштоља, што је Турковић протумачио да тим пиштољима Перишић жели да га убије.

Календер је нагласио да је за Перишићево убиство Турковић издвојио 20.000, а за убиство Менсура Aљичевића 30.000 марака.

- Aљичевић се нашао на Турковићевој мети, јер је ранио његовог брата. Турковић је задужио Миловановића и Зековића да га убију, али нису успјели - рекао је Календер.

Он је затим казао да су послије пропалих покушаја убиства Курбеговића, Перишића и Aљичевића на ред дошли Насер Кељменди и његов син Елвис. Турковић је припрему убиства Кељмендија и признао на почетку суђења.

- Турковић и Кељменди никада нису били у добрим односима, али спојио их је посао око дроге. Када је у Турској "пала" пошиљка, шест тона специјалне воде за дрогу, Турковић је за то кривим прогласио Кељмендија - истакао је Календер и додао да је Кељмендије требало да убије Миленко Лакић којем је Турковић дао наоружање.

Према Календеровим ријечима, послије неколико пропалих покушаја убиства Турковић је сазнао да ће Елвис Кељменди у Aвазовом хотелу "Радон плаза" имати свадбу, па су одлучили да га убију преправљеном експлозивном направом.

 - Пјевач Коке нам је шифром јавио, што је и био његов задатак, да је Насер Кељменди на свадби, јер раније није причао са Елвисом. Зијад је направио план према којем би били убијени и Кељменди и Миловановић, али то није реализовано - рекао је Календер.

Он додао да је Турковић хтио да убије Миловановића, јер је много знао и јер му је дуговао новац за покушаје убиства.

Турковићев адвокат Фахрија Каркин казао је да ће унакрсним испитивањем доказати да Исљам Календер није говорио истину. Суђење се наставља данас.

Мекић и Толић

Исљам Календер је рекао да је Сеад Думањић пренио Турковићу да Митхат Мекић и Марио Толић намјеравају да га убију. Календер је додао да је Турковић дуговао новац Мекићу.

- Зијад ме малтретирао и тјерао да газим и пузим по ријеци како би осматрао кућу у којој је био Мекић са дјевојком. Турковић се иживљавао нада мном и није га било брига хоће ли тада Мекић пуцати на мене. Никада са Мекићем нисам био у сукобу, нити завади - рекао је Календер кроз сузе.

Оптужница Турковића, између осталог, терети и за убиство Мекића и Толића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана