Тукли малољетника да изнуде непостојећи дуг

Небојша Томашевић
Тукли малољетника да изнуде непостојећи дуг

БИЈЕЉИНА - Анђела Обућина и Његош Гњатић из Бијељине оптужени су за покушај изнуде 2.000 КМ од малољетног Р. Н. на име наводног дуга.

Оптужницу против њих подигло је Окружно јавно тужилаштво у Бијељини, а потврдио судија за претходни поступак Основног суда у Бијељини.

Према оптужници, Обућина и Гњатић су кривично дјело починили 2. фебруара 2021. године у мјесту Љесковца код Бијељине, гдје су напали малољетника, кога је први Гњатић ударио више пута песницом у главу. Од њега су, како је наведено у оптужници, тражили новац који наводно дугује Обућини иако то није било тачно.

- У намјери да принудом себи прибаве противправну имовинску корист, Обућина, Гњатић и малољетни С. К. су се “пасатом” довезли до фирме “Пас”, гдје су из паркираног возила примијетили малољетног Р. Н, који је био у друштву са малољетним М. М., обратили су им се и питали гдје је пут за Дрину - наведено је у оптужном акту.

Још је наведено да им је Р. Н. том приликом руком показао правац. Гњатић, који је сједио на мјесту сувозача, испружио је руку према М. М., који се налазио поред возила. Малољетник је помислио да се ради о поздраву па му је пружио руку, а тада га је Гњатић повукао и рекао: “Дај телефон или уђи са нама у ауто”, али је М. М. успио да се отргне и побјегне према фирми “Пас” у намјери да позове полицију - стоји у оптужници.

Додаје се да тада из возила излазе Гњатић и К. С. те прилазе малољетном Р. Н. којег одмах К. С. хвата, ставља му руке иза леђа и држи га.

Како се наводи у оптужници, за то вријеме Гњатић песницом удара Р. Н. у главу.

- Након тог ударца Гњатић наставља да песницама туче Р. Н. у предјелу носа, лијеве аркаде и потиљка. Том приликом један од нападача говори: “Дај нож” - стоји у оптужници.

Наводи се да убрзо затим из аута излази и Обућина која хвата Р. Н. за рамена, удара га у задњи дио главе и говор: “Дужан си ми 2.000 КМ, немој звати полицију”.

Док се то све дешавало, у неком моменту наилази случајна пролазница, непозната жена, због чега нападачи бјеже остављајући повријеђеног малољетника.

- Нападачи су том приликом малољетном Р. Н. нанијели лаке повреде у виду угруваности главе, односно регије изнад лијевог ока, и угруваност носа. Тиме су оптужени у намјери да себи прибаве противправну имовинску корист покушали силом да принуде другог да нешто учини или не учини на штету своје имовине. Тако су као саизвршиоци починили кривично дјело покушај изнуде - наведено је у оптужници.

Казне

Уколико буде доказана њихова кривица, оптужени Анђела Обућина и Његош Гњатић могли би да добију вишегодишњу робију. Према Кривичном законику Републике Српске, за кривично дјело изнуде које им је стављено на терете предвиђене су казне од једне до пет година затвора. Том казном, наводи се у закону, казниће се свако ко у намјери да себи или другом прибави противправну имовинску корист, силом или пријетњом принуди другог да нешто учини или не учини на штету своје или туђе имовине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана