Три живота изгубљена у 24 часа

Вијести
Три живота изгубљена у 24 часа

ПОДГОРИЦА - Двије Подгоричанке и држављанин Пољске страдали у саобраћајним несрећама, ухапшена три возача.

У само 24 сата на црногорским путевима, три особе су изгубиле живот у саобраћајним несрећама, укључујући двије старије Подгоричанке и држављанина Пољске. Сва три возача која су учествовала у тим несрећама ухапшена су.

Прва несрећа догодила се у подгоричком насељу Златица, где је седамдесетчетворогодишња Ј. С. око 8.30 сати, док је прелазила улицу, ударена аутомобилом. Убрзо након несреће, преминула је од посљедица повреда у Клиничком центру Црне Горе.

Возач аутомобила који је налетио на њу, Д. М. ухапшен је, а јуче након саслушања у подгоричком Основном државном тужилаштву одређено му је задржавање до 72 сата.

- Због сумње да је починио кривично дјело - тешка дјела против безбједности јавног саобраћаја, казали су из ОДТ Подгорица.

Само три сата касније, на путу Цетиње - Чево, мотоциклиста из Пољске, М. Д. А. (47) погинуо је у судару са возилом којим је управљала 27-годишња држављанка Украјине, В. Џ. Она је такође ухапшена по налогу Основног државног тужилаштва у Цетињу.

Касније те вечери, у главном граду страдала је још једна пјешакиња, М. Ђ. (71). Она је погинула док је око 22.15 сати са својим псом прелазила Булевар Ивана Црнојевића. Возач М. Н. који ју је ударио, није се зауставио да јој пружи помоћ, али је убрзо ухапшен.

Из ОДТ Подгорица синоћ су саопштили да му је након саслушања одређено задржавање до 72 сата због кривичног дјела тешка дјела против безбједности јавног саобраћаја.

Основно државно тужилаштво у Подгорици је одредило задржавање до 72 сата лицу М. Н. због кривичног дјела тешка дјела против безбједности јавног саобраћаја. Осумњичени је дана 24. 08. 2024. године, управљао својим моторним возилом, притом не обративши дужну пажњу на пјешакињу М. Ђ. која је са својим псом прелазила коловоз, услед чега је ударио у пјешакињу и њеног пса, којом приликом је код пјешакиње наступила смрт. Осумњичени се није зауставио да истој пружи помоћ“, казали су из тужилаштва којим руководи тужилац Душко Милановић.

Апел полиције

Након црног биланса, из Управе полиције јуче су апеловали на све возаче, да својим одговорним понашањем и стрпљивом вожњом допринесу својој и укупној безбједности у саобраћају и смањењу броја незгода са најтежим посљедицама.

- Поред појачаних активности и присуства саобраћајне полиције на путним правцима, превентивних, али и појачаних репресивних мјера према учесницима у саобраћају и бројних апела, на путевима у Црној Гори само у протеклих 24 часа догодио се већи број саобраћајних незгода, у којима су живот изгубиле три особе, од чега два пјешака у Подгорици. Узимајући у обзир да је врхунац сезоне у току, те да је на нашим путевима присутан вишеструко већи број возила у саобраћају, полицијски службеници улажу велике напоре да обезбиједе несметано одвијање саобраћаја, без већих застоја, али и у оквиру реалних могућности, првенствено да својим превентивним али и репресивним активностима утичу на смањење броја саобраћајних незгода са најтежим посљедицама, казали су јуче из УП, апелујући на све возаче да допринесу својој и укупној безбједности у саобраћају и смањењу броја незгода са најтежим посљедицама.

Број погинулих расте посљедњих година

Ризик страдања у саобраћајним несрећама у Црној Гори расте посљедњих година, а о томе говори и Владин документ у ком су наведени и узнемирујући подаци о броју погинулих на црногорским путевима у периоду од 2017. до 2021. године.

У том периоду у удесима у Црној Гори живот је изгубило 258 људи, 2.202 је тешко повријеђено, а 10.853 је задобило лакше повреде.

Број погинулих у 2021. години када је било 55 страдалих особа у удесима је приближан средњој вриједности броја погинулих у декади од 2012. до 2021. године.

Црне бројке написане у документу показују да је у наредне двије године дошло до значајног, драстичног повећања броја страдалих, па су током 2022. године погинуле 73 особе, док је у 2023. у друмским несрећама погинуло 78 особа.

- Саобраћајне незгоде по врсти с обзиром на број погинулих лица у саобраћајним незгодама у односу на број становника, тзв. ‘јавни ризик’ страдања у саобраћајним незгодама у Црној Гори је посљедњих година - 115 погинулих на милион становника, што Црну Гору сврстава међу најлошије у Европи. Норвешка и Шведска су чак шест пута безбједније (шест пута је мањи ризик да неко погине у саобраћајној незгоди у Норвешкој и Шведској него у Црној Гори), а када се упореди Црна Гора у односу на просјек за ЕУ27 земље, два и по пута је већи ризик смртног страдања у саобраћајним незгодама у Црној Гори, наводи се у Владином документу - Предлог стратегије побољшања безбједности у друмском саобраћају за период од 2024. до 2030. године, који је крајем јула објављен на сајту извршне власти.

Појас, брзина, умор, алкохол...

"Вијести“ су недавно објавиле да је Црна Гора најгоре рангирана држава у Европи када је у питању употреба заштитних система у возилима - сигурносних појасева и сједишта за дјецу, што у комбинацији са учесталом брзом вожњом представља тежак саобраћајни и безбједносни проблем.

У Стратегији побољшања безбједности у друмском саобраћају од 2024. до 2030. године, пише да је више од 84 одсто возача пријавило да су најмање једном у посљедњих мјесец дана управљали возилом изнад прописаног ограничења брзине на путевима у насељу и ван насеља. У истом документу наводи се да је више од половине возача путничких возила пријавило да су управљали возилом док су били уморни, што је за око два и по пута веће у односу на просјек земаља у Европи.

У погледу вожње под утицајем алкохола и дрога, више од трећине возача је пријавило да су бар једном у посљедњих 30 дана управљали возилом након конзумирања алкохола, док је 4,7 одсто пријавило вожњу након употребе дрога..., пишу Вијести


 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана