Тражили да напусти странку: Директор рудника и његов сарадник оптужени да су уцјењивали радника

Срна
Тражили да напусти странку: Директор рудника и његов сарадник оптужени да су уцјењивали радника

БАНОВИЋИ - Општински суд у Бановићима потврдио је оптужницу Тужилаштва Тузланског кантона против директора Рудника “Бановићи” Елвира Салиховића и његовог сарадника Елвира Јамаковића због постојања основане сумње да су као саучесници починили кривично дјело злоупотреба положаја и овлаштења.

Салиховића и Јамаковића оптужница терети за уцјену јер су тражили од једног заапосленог да напусти странку, како би остао на истом радном мјесту.

Знајући да је један запослени (технички руководилац организационе јединице у руднику), члан Синдикалне организације Рудника мрког угља “Бановићи” и члан политичке партије ПДА, и да не жели да промијени чланство, донијели су одлуку о отказу уговора о раду на то радно мјесто, уз понуду новог уговора за радно мјесто за које је предвиђен мањи коефицијент за обраћун плате, а које је овај запослени морао прихватити јер би у супротном добио отказ.

Оптужницa терети Салиховића и Јамаковића да су у јулу 2021. године у својству чланова управе овог рудника искористили службени положај и овлаштења која имају по статуту друштва и поступiли супротно одредбама Закона о раду Федерације БиХ, по којима је забрањена дискриминација радника, између осталог, у односу на чланство у политичким партијама или синдикатима и у односу на отказивање уговора о раду.

Они су на тај начин теже повриједили права запосленог, те су га без законског основа распоредили на друго и мање плаћено радно мјесто и нанијели му штету у износу од најмање 7.000 КМ у протеклом периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана