Током пет викенда из саобраћаја искључена 5.244 пијана возача

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске искључили су из саобраћаја током протеклог викенда 706 пијаних возача.

Возачи су из саобраћаја искључени током пете републичке акције МУП-а, у оквиру кампање "Вози опрезно, путуј безбједно", а у свих пет акција реализованих у дане викенда током јула и августа из саобраћаја су због вожње под дејством алкохола искључена укупно 5.244 возача.

У посљедњој републичкој акцији појачане контроле саобраћаја 92 возача су лишена слободе до отрежњења или опоравка, и то 84 возача због концентрације алкохола преко 1,5 промила, а 21 возач због више од два промила алкохола.

Из саобраћаја је искључено и осам возача због одбијања алкотестирања, саопштено је из МУП-а.

У истој акцији 38 возача је искључено из саобраћаја због присуства опојних дрога или психоактивних лијекова у организму, и то 34 због одбијања тестирања, док је код четири возача тестирањем утврђено присуство опојних дрога.

Током акције возачи су санкционисани и за 3.065 почињених прекршаја, од чега су евидентирана 432 прекршаја некориштења безбједносног појаса, 282 прекршаја некориштења безбједносне сједалице или неправилног превожења дјеце, 52 прекршаја истека потврде о регистрацији или нерегистрованог возила и 42 прекршаја управљања моторним возилом прије стицања права на управљање.

Уколико се анализира просјечан број искључених возача по изведеној акцији, које су се спроводиле у дане викенда, може се закључити да је у просјеку око 1.048 возача сваког викенда искључено из саобраћаја због управљања под дејством алкохола.

Због управљања под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова, односно због одбијања тестирања за наведене прекршаје из саобраћаја су искључена 202 возача.

Из МУП-а напомињу да ће наставити са предузимањем планских мјера и активности, с циљем унапређења стања безбједности саобраћаја и смањења броја погинулих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана