Током акције "Невера" у Сарајеву полицајци пронашли ручне бомбе, дрогу и већу суму новца

Ј. Са.
Foto: МУП КС

САРАЈЕВО- У јучерашњој акцији "Невера" ухапшене су четири особе и заплијењена је веча количина марихуане, новца и оружје, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУП КС).

У овој акцији, поред Едвина Имамонића (33), који је ухапшен у понедјељак, ухапшени су и Емир Кабаш, Емир Субашић (33) и Емир Бегић (30), сви из Сарајева.

Из МУП-а КС саопштили да су службеници под надзором Тужилаштва БиХ извршили претресе станова, угоститељских објеката и моторних возила које користе осумњичени.

Полицијски службеници су пронашли и привремено одузели:

  • осам ручних бомби,
  • четири пиштоља са припадајућим оквирима и 29 метака,
  • једну полуаутоматску пушку са преклопним кундаком,
  • већу количину сухе зељасте материје која асоцира на опојну дрогу марихуану,
  • осам ПВЦ врећица са материјом која асоцира на опојну дрогу спид,
  • 400 комада метака различитог калибра,
  • више мобилних телефона,
  • дигиталне ваге,
  • документе за које се сумња да су кривотворени и
  • већу суму новца.

Како су раније саопштили, наводећи иницијале осумњичених, акција је  започета на основу наредби Суда БиХ с циљем расвјетљавања и документовања кривичних дјела организовани криминал.

Претреси су вршени на више локација на подручју Кантона Сарајево и Источног Сарајева.

Акција "Невера" покренута је након дешифрирања апликације Скај којом су се за комуницирање користиле бројне криминалне групе. 

Додају да су током претреса куће коју користи Е. Б. пронашли и око 130 килограма ароматизираног духана која на тржишту достиже вриједности око 31.000КМ.

- Дуван су одузели службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и против истог ће Тужилаштву БиХ бити достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу - појасшњавају из МУП-а.

Имамовићу, Бегићу и Субашићу се на терет ставља кривично дјело организовани криминал, док је за још једним лицем расписана потрага.

Имамовић је раније осумњичен за помагање у убиству Мехмеда Рамића у децембру прошле године на Пофалићу.

За убиство Рамића, осим Имамовића, осумњичени су Амел Јашаревић и одбјегли Адел Кабаш, раније Муртовић, док се Игору Зуки на терет ставља помоћ починиоцима након кривичног дјела.

Осумњичена лица су под истрагом да су се на подручју Сарајева и шире бавила производњом и прометом дроге, као и кријумчарењем дроге из сусједних земаља ради даље препродаје у БиХ, те даље дистрибуције према нарко-тржишту земаља ЕУ и тако стицала незакониту имовинску корист.

Осумњиченим су стављена на терет кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелима неовлаштени промет дроге и прање новца.

У овом предмету остварена је значајна међународна сарадња са Европолом.

Осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу који ће донијети одлуку о даљим активностима, наведено је из Тужилаштва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана