Свједок виђао Јасмина Кесеровића у Сирији

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Заштићени свједок "Н-2" Тужилаштва БиХ данас је на суђењу Јасмину Кесеровићу због ратовања у Сирији испричао да је виђао оптуженог, за којег је чуо да је због познавања арапског језика био десна рука Горана Павловића.

Свједок, који је дао исказ из друге просторије уз дисторзију слике и гласа, рекао је да је крајем 2013. године заједно са породицом отпутовао у Сирију, у град Азаз, а након тога у Харитан.

"Боравио сам у предграђу Харитана, гдје је било много Босанаца", рекао је "Н-22", додавши да је три или четири мјесеца остао у овом граду, гдје је виђао оптуженог Кесеровића.

Он је навео да су лица из БиХ, заједно са породицама, живјела у једном комплексу у којем је некада била школа.

Према његовим ријечима, на том подручју дјеловале су "Ослободилачка војска" и "Џабат ал Нусра", а да су лица из БиХ припадала јединици "Бејт командос", која је од марта или априла 2014. године била у терористичкој организацији "Исламска држава".

Он је додао да се један дио људи вратио за БиХ "јер нису хтјели да учествују у томе свему", преноси Бирн.

Свједок је рекао да је у априлу 2014. године отишао у град Раку, који је контролисала терористичка организација "Исламска држава", на око годину дана и да је тамо виђао Кесеровића, који је повремено долазио на страже, за које је био задужен Горан Павловић.

"Н-2" је рекао да се у тој јединици Павловић "питао за све", те да је чуо како му је Кесеровић био десна рука јер је знао арапски језик и да је оптужени помагао током састанака и куповине.

Свједок је навео и да је чуо да су људи из БиХ полагали заклетву, али да се не сјећа да му је Кесеровић икада рекао да ју је положио.

На питање одбране о одласку Кесеровића на страже, свједок је одговорио да је оптужени ишао понекад, али да се више бринуо за жене које су се налазиле у кампу и за храну, те да га никада није видио да је учествовао у неким борбама.

Он је навео и да је одраније познавао Кесеровића и да га је виђао у Горњој Маочи, те да је имао дугу косу када га је посљедњи пут видио.

Одговарајући на питања Тужилаштва БиХ, свједок је рекао да је током боравка у Сирији разговарао са Кесеровићем, да су се познавали, али да "нису били у специјалном односу", те потврдио да је то особа која сједи у судници.

"Н-2" је навео и да се, због сукоба на том подручју, вратио у БиХ мало прије половине 2016. године.

Наставак суђења је заказан за 2. фебруар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана