Свједок: Тијело преминулог заробљеника бачено у ријеку

СРНА
Свједок: Тијело преминулог заробљеника бачено у ријеку

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва БиХ Емил Кос рекао је данас на суђењу Ћамилу Рамићу и другима оптуженим за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда, Вишеграда и Рогатице да је чуо да је тијело преминулог заробљеника, од укупно њих четири, бачено у ријеку о чему је обавијестио Рамића и команданта Ахмеда Сејића.

"Нисам од њих добио никакво наређење. Претпостављао сам да су већ знали и урадили шта је требало", рекао је Кос и додао да нема сазнања да је вођена истрага о смрти заробљеника.

Кос, који је од августа 1992. године био командир Војне полиције при штабу Територијалне одбране, а касније Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ рекао је да му је као командиру Војне полиције у Међеђи код Вишеграда први претпостављени био оптужени Рамић.

Он је додао да је обезбјеђење притвора, у којем су били ратни заробљеници, обављала Војна полиција.

Свједок је истакао да је наређења добијао од Рамића и Ахмеда Сејића који је, према његовим ријечима, наређења давао када иду у борбу.

"Извјештаје сам подносио ономе коме сам био потчињен у борбеним дејствима, а мимо тога Ћамилу /Рамићу/", навео је Кос.

Свједок је додао да је након што је рањен 15. децембра са Рамићем напустио подручје Вишеграда и дошао у Зеницу, одакле је отишао у иностранство и на крају се настанио у Канади.

На питања одбране, Кос је рекао да канадским властима није пријавио да је учествовао у рату, те да му није позната разлика између надређености по стручној линији и руководном смислу, преноси "Бирн".

Осим тога, одбрана је Косу предочила низ докумената, међу којима и оне који се односе на привођење, а на којима се налази Сејдићев потпис.

Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода оптужени су за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године.

Суди се и Мехмеду Добрачи коме су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. године на подручју Рогатице и Горажда.

Наставак суђења заказан је за 29. јануар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана