Свједок послије "саслушања" 30 дана искашљавао крв

ГС
Foto: Зијад Кадрић (десно) са браниоцем

САРАЈЕВО - Свједок Страхиња Аксић рекао је јуче на суђењу за злочине над Србима на подручју Високог у Суду БиХ да га је, након што је заточен у локалној касарни, Хајрудин Халиловић звани Мрчо тукао у присуству Зијада Кадрића.

Зијад Кадрић, Хајрудин Халиловић, Асим Хамзић, Миралем Ченгић, Самир Селимовић и Амир Муртић су оптужени за ратни злочин против цивилног становништва почињен у просторијама Полицијске станице Високо, Територијалне одбране (ТО) Грачаница те у логору који се налазио у касарни “Ахмет Фетахагић”.

Аксић је казао да су њега и брата 20. јуна 1992. из куће, наводно на саслушање, одвели војници.

Казао је да су у касарни прво били у подруму, са још 15-ак лица српске националности, и ту их је пописао Зијад Кадрић, а потом су пребачени на спрат, у просторију у којој их је било око 140.

Испричао је како је са још неким заточеницима 5. јула одведен на полигон, гдје су у траншејама чупали траву. Казао је да су га издвојили и ударали 15 минута Мрчо и још двојица, док је Кадрић стајао и то посматрао.

- Ја сам чучао, они су ме ударали по слабинама, леђима… Ударају Мрчо и ти момци свим и свачим - присјетио се свједок и додао да је, када је скоро изгубио свијест, Кадрић рекао да престану јер морају ићи.

Свједок је казао да је Кадрића познавао из виђења и да је био просвјетни радник. За лице које су звали Мрчо, како је рекао, чуо је да је брат Сефера Халиловића. Навео је да је касније код љекара констатовано да му је пукла плућна марамица, оштећена кичма и поломљена ребра.

- Ја сам био млад и здрав човјек. Онда сам добио такве батине да сам 30 дана искашљавао крв - казао је Аксић који је у судници препознао препознао оптужене Кадрића и Халиловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана