Свједок Драган Обрадовић на суђењу у предмету "Корона уговори": Цијена „ФФПН" маски била прихватљива у то доба

Небојша Томашевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Током пандемије вируса корона био је приоритет да се што хитније набави роба, а цијена „ФФПН " маски од 6,9 КМ по комаду била је прихватљива с обзиром на тадашњу ситуацију и проблеме на тржишту, изјавио је ово у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Драган Обрадовић на суђењу бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу и осталима оптужени у афери „Корона уговори".

Он је у вријеме спорних набавки медицинске опреме био помоћник директора Службе за економске финансијске послове у Институту и обављао функцију предсједника комисије за набавке. 

Био је и начелник те службе, а на данашњем суђењу испитала га је одбрана оптужених.

Осим Зељковића у овом случају оптужени су директори фирми "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић и "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

- Стање на тржишту када је у питању набавка медицинске опреме било јако лоше. За набавку ФФПН2 маски у то вријеме нисмо имали понуда, сем оне од „Проконтрола". Цијена маски од 6.9 КМ по комаду у то вријеме била је прихватљива - рекао је Обрадовић одговарајући на питања одбране. 

Нагласио је да је документацију везано за набавке опреме у којој је учестовао не би потписао да је мислио да је то незаконито. Обрадовић је, између осталог, потврдио да је током испитивања у тужилаштву доставио документацију која се тиче овог случаја.

Појаснио је да се ради се о имејловима с његовог и рачунара колега, а који се тичу предмета јавних набавки. Одбрану је интересовало како је знао шта да понесе, он је истакао да је то по свом нахођењу јер је раније МУП РС тражио  да се достави документација везано за набавке. Потврдио је и да није видио на свом рачунару имејл оптуженог Бојића, везано за понуду за набавку маски. 

Обрадовић је истакао и да ИЈЗ РС није имао службу за јавне набавке те да је оптужени Зељковић имао искуства у централним јавним набавкама за велике системе. 

Током данашњег суђења предсједник судског вијећа Драган Улетиловић одбацио је приговоре одбране везано за незаконитост доказа јер се ради о овјереним копијама копија и јер су прибављени супротно закону. 

Одбрана оптужених казала је и да се не зна ко је овјерио поједине документе и на који начин. Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић између осталог је тражила да се одбију сви докази прибављени претресом ИЈЗ РС јер сматра да је претрес био незаконит. 

Бојићев адвокат Драган Толимир тврдио је да је неке документе које је дао Институт овјерила Јела Аћимовић која није била ни овлаштена. Судија Улетиловић прихватио је пет докумената тужилаштва које су овјерене копије копија јер сматра да су истовјетни.

Одбрана се томе раније противила тврдећи да је судија то раније био одбио.

Тужилац Сања Тадић - Стојисављевић истакла је да су сви документи прибављени и овјерени на законит начин. 

Зељковића и остале оптужене терете злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. 

Према наводима оптужнице у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски увећана је и до 1.553,49 одсто медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто , а термалних камера за 198,30 одсто.

ПРЕПИРКА

Током испитивања свједока Драгана Обрадовића, предсједник судског вијећа Драган Улетиловић упозорио је више пута адвоката Јадранку Иванович да не коментарише одговоре него да поставља питања.

Ивановић је истакла да тиме жели да појасни одређене ствари, те истакла да стиче утисак да судија има нешто против ње.

- Имам осјећај да желите да ме удаљите са суђења. То вам морам рећи - казала је Ивановићева.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана