Свједоци се у предмету “Кодекс” не сјећају својих изјава

Небојша Томашевић
Свједоци се у предмету “Кодекс” не сјећају својих изјава

БАЊАЛУКА - Свједок тужилаштва Вања Јанковић у судници бањалучког Окружног суда је истакла да се не може сјетити да је била у стану оптуженог Милорада Вуковића нити да је с њим конзумирала наркотике.

Јанковићева је свједочила у предмету “Кодекс” у којем суде шесторки оптуженој за препродају кокаина и марихуане. Осим Вуковића, који је познат под надимком Луис, на оптуженичкој клупи су Лука Брковић, Филип Бојић, Горан Ђурица, Аљоша Марић и Саша Мирковић.

Заједно с њима били су оптужени Петар Марјановић и Владимир Зечић који су признали кривицу и осуђени су. Марјановић је добио годину, а Зечић пола године затвора.

Окружни тужилац Далибор Врећо казао је да је свједок Јанковићева у истрази говорила другачије те јој прочитао оно што је изјавила у полицији.

- У тој изјави сте рекли како сте једне прилике били у стану код Вуковића и да је он извадио кокаин који сте заједно конзумирали - казао је Врећо те упитао свједока зашто сада прича другачије.

Јанковићева је одговорила да се тога не сјећа и да у посљедње вријеме има пуно проблема те да јој је “живот пакао”. Потврдила је да је њен потпис на изјави из истраге, али да се сада не може сјетити да је уопште рекла то што у њој пише.

Изјаве из истраге измијенили су и свједоци Златко Новљанин и Давор Деспот. Новљанин је у судници истакао да никада није куповао дрогу од Брковића, али је­ признао да је кокаин узео од Марјановића за пријатеље који су то од њега тражили. Тужилац Врећо му је прочитао изјаву у којој је рекао да је чуо да се од Брковића може купити кокаин и да је од њега узимао наркотике за 100 и 500 КМ.

- То није тачно и ту изјаву нисам ни прочитао и у полицији су на мене вршили притисак. На лијеп начин су ми рекли да ћу бити гурнут у криминалну групу. Казали су да имам среће и да нисам приведен само зато што у комбију није било мјеста када је била акција - казао је Новљанин.

Додао је да је полицајцима рекао да пишу шта хоће те да је изјаву потписао само да изађе из полиције. Свједок Давор Деспот у судници је истакао да су у полицији на њега вршили притисак и говорили му да ће бити осуђен на пет година затвора. Истакао је да су га тако присиљавали да било шта каже против Луиса.

Оптужница

Оптужену шесторку у предмету “Кодекс” терете да је од краја 2019. до 6. децембра 2021. набављала и препродавала кокаин и марихуану на подручју Бањалуке. Како се, између осталог, наводи у оптужници, Лука Брковић је сам продавао кокаин по цијенама од 100 до 500 КМ, а Горан Ђурица по цијени од 100 КМ за пола грама. Набављали су и марихуану те је Филип Бојић, како стоји у оптужници, сваке три седмице Саши Мирковићу давао по пола килограма ради даље продаје. Мирковић и Аљоша Марић су је препакивали у мање пакете и препродавали. Зарађени новац Мирковић је предавао Бојићу. Милорада Вуковића, Брковића, Бојића, Ђурицу, Мирковића и Марића још појединачно терете за омогућавање уживања опојних дрога, односно да су већем броју особа давали да шмрчу кокаин и пуше марихуану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана