Свједочење о убиству Борка Стојановића у Храсници

СРНА
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - На суђењу тројици бивших припадника Првог корпуса такозване Армије БиХ за ратни злочин над српским цивилима у Храсници код Сарајева, свједок Миланко Милановић је испричао да је чуо да је Борко Стојановић подлегао повредама након што је пребијен у просторијама Основне школе "Алекса Шантић", гдје су заједно били заточени.

У наставку суђења Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу, Милановић је рекао да је заједно са Стојановићем, који је био његов комшија, затворен у школу 12. јуна 1992. године.

"Неки људи су дошли по њега, па рекли да и мене поведу. Нико нам никад није рекао зашто смо ухапшени. Затворили су нас у школи у мрачну просторију испод степеница у којој је било још неколико људи. Једина свјетлост долазила је кроз рупе на вратима", испричао је Милановић.

Свједок је рекао да је, трећег дана по затварању, неко извео Борка и да су га вратили пребијеног.

"Није могао ходати, био је у погнутом положају, а Душко Папучић му је стављао мокру крпу на леђа која је за пар минута била сува. Имао је јаке болове", свједочио је Милановић.

Свједок је навео да је оптуженог Гаџу видио само једном кроз рупу на вратима, те да је послије четири дана он пуштен из затвора.

Свједок Душко Петровић, који је живио у истој згради са Милановићем и Стојановићем, рекао је да је на дан њиховог хапшења чуо њихове гласове, да су их извели и да се нису појављивали неколико дана.

"Не сјећам се када је то било, мислим да је било љето. Послије сам видио Милановића који је био уплашен и рекао ми да је Борко подлегао од батина", изјавио је Петровић.

Свједок је навео да му је Милановић испричао да су били затворени у школској остави испод степеништа, те да су једног дана ту довукли пребијеног Борка који је молио да га убију јер више није могао да издржи бол и који је рекао да га је највише тукао Гаџо.

На констатацију Гаџиног браниоца адвоката Лејле Човић да овај свједок сва сазнања о Борку Стојановићу има од Миленка Милановића, Петровић је рекао да су о томе исто причали и други затвореници током копања ровова.

Од њих је, како је рекао, чуо да је Стојановић био сахрањен на гробљу иза школе.

Сенада Гаџу, Заима Лаличића и Суљу Хебиба оптужница терети за незаконито затварање српских цивила, убиства, мучења, злостављања, мучења на понижавајуће начине, сакаћења и друге тешке облике злостављања током 1992, 1993. и 1994. године.

Суђење ће бити настављено 7. априла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана