Сви оптужени у случају „Џенан Мемић“ изјаснили се да нису криви

ГС
Сви оптужени у случају „Џенан Мемић“ изјаснили се да нису криви

САРАЈЕВО - У Суду БиХ данас је одржано рочиште на којем су се оптужени у случају „Џенан Мемић“ - Зијад Мутап, Алиса Мутап-Рамић, Хасан Дуповац, Јосип Барић и Муамер Ожеговић, изјашњавали о кривици, преноси Кликс.

Сви оптужени изјаснили су се да нису криви ни по једној тачки оптужнице. Они су оптужени за заташкавање убиства и прикривање доказа.

Како је након одржаног рочишта рекао отац убијеног Џенана Мемића Муриз, очекивао је да се оптужени овако изјасне.

- Истрага свакако иде даље, а ускоро ће бити отворена и истрага за убиство - казао је Мемић.

Додао је да протести, које су најављени за 11. септембар, „нису само за Џенана и Давида Драгичевића, него и за све неразјашњене случајеве убиства који се жела заташкати“.

Тужилаштво БиХ подигло је у јулу оптужницу против пет лица због организованог криминала и спречавања откривања и доказивања страдања Џенана Мемића.

Оптужница је подигнута против Зијада Мутапа, Алисе Рамић (раније Мутап), Хасана Дуповца, Јосипа Барића, Муамера Ожеговића, а они се терете за кривична дјела противзаконито посредовање, помоћ починиоцу након учињеног кривичног дјела, спречавање доказивања, те давање лажног исказа, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они се терете да су у периоду од фебруара 2016. године па надаље приступили групи за организовани криминал, коју је формирао Зијад Мутап и други, а која је организована ради прикривања доказа о начину на који је Џенан Мемић син Муриза, задобио тешке тјелесне повреде опасне по живот 8. фебруара 2016. године у Великој Алеји у општини Илиџа усљед којих је седам дана касније преминуо у Клиничком центру Сарајево.

У оптужници се наводи, да су оптужени вршили прикривање доказа и починилаца фингирањем доказа, прикривањем њима познатих чињеница, те предузимали радње са циљем прикривања стварног начина на који је Џенан Мемић задобио тешке тјелесне повреде опасне по живот.

 

Према наводима оптужнице, по претходном договору, оптужени Зијад Мутап је остваривао контакте са више особа, међу којима и оптуженима, који су лично, као и у договору с њим и његовим упутствима, са циљем прикривања починилаца и начина страдања Мемића, починили незаконите радње тако што су неовлаштено и без наредбе надлежног суда изузимали доказе у виду снимака видео-надзора, неовлаштено фингирали и подметали доказе који то стварно нису.

У оптужници се наводи да су они наводили службенике МУП-а Кантона Сарајево на доношење и потписивање аката који не одговарају утврђеном чињеничном стању, достављали фингиране доказе на вјештачења приказујући исте као стварне, те на тај начин вршили ометање и усмјеравање истраге у погрешном смјеру, прикривали чињенице које су им познате, уништавали доказе прикупљене са мјеста догађаја, а који се односе на страдање Мемића.

Наводе опужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 88 свједока, од чега 16 уз додијељене мјере заштите, као и прилагањем око 150 доказних материјала.

Тужилаштво БиХ наставља интензиван рад у овом предмету у односу на остале пријављене особе, наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана