Шверцовао десетине кила дроге и планирао ликвидације: Подигнута оптужница против Матковића

Небојша Томашевић
Шверцовао десетине кила дроге и планирао ликвидације: Подигнута оптужница против Матковића

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Милана Матковић (38), држављанина БиХ и Србије којом га терете да је од средине 2020. до краја 2021. на подручју БиХ организовао криминалну групу ради чињења кривичних дјела и остваривања незаконите имовинске користи.

Матковића терете за организовани криминал у вези са неовлашћеним прометом опојним дрогама, прање новца, кривотворење исправе, припремање убиства.

-Организована криминална група, према прикупљеним доказима, дјеловала је на подручју БиХ, Србије и више држава ЕУ, укључујући Аустрију, Хрватску, Швајцарску, Шпанију, Холандију, Њемачку а поједини чланови су дјеловали и на подручју земаља Јужне Америке - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Терете га и  да је заједно са другим припадницима групе користио заштићене апликације за комуникације "Аном", како би припремали, договарали и извршавали већи број кривичних дјела, која су укључивала кријумчарење великих количина наркотика и њихову продају на илегалном нарко-тржишту БиХ и других земаља.

У оптужници се наводи да је Милан Матковић у више наврата учествовао у организовању и кријумчарењу више десетина килограма кокаина и канабиса, чиме су стекли незакониту имовинску корист у великим износима.

Матковића и припаднике његове организоване криминалне групе терете и за кривотворење личних докумената, у чему су им помагали и поједини полицијски службеници како би прибавили кривотворене документе ради лакшег кретања и прелазака државних граница.

Матковића се терети и за организовање, планирање и припрему убистава и ликвидација лица у Новом Саду и Београду.

-Осумњичени се терети да је новац у великим износима, стечен кривичним дјелима, стављао у редован промет куповином великог броја некретнина, највише на подручју Мостара, Требиња и Херцеговине, па ће бити затражена забрана прометовања некретнина како би се обезбиједило њихово одузимање током судског поступка – кажу у Тужилаштву.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 50 свједока и осам стручних вјештака, укључујући и међународне експерте, као и више од 400 доказних материјала, међу којима и документација добијена путем међународне правне помоћи о партнерских институција САД, Србије и Аустрије.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су Матковића, једног од најтраженијих нарко дилера са Балкана у јулу прошле године. Матковић је ухапшен у близини Требиња гдје се скривао посљедњих година.

Матковић је 13.јануара ступио у штрајк глађу, те провукао федер хемијске оловке кроз горњу усну како би зашио уста. Четири дана касније се избо ножем у болничком стационару затвора у Војковићима,  незадовољан поступком надлежног тужиоца.

Раније су у овом случају оптужени Матковићеви сарадници Саша Ратковић „Сале“ (32) из Требиња, Драган Супић (49) из Дервенте,  Томислав Видаковић ”Томо“,  Владица Ракић (42) из Београда, Василије Стјепић ”Профа” (57) из Брчког, Митар Благојевић ”Генерал”(37) из Фоче, те полицијски службеник МУП-а ХНК Мирослав Чалија (48) из Мостара и Дражен Шиниковић (43) из Коњица.

Оптужене терете да су били дио нарко групе на чијем челу је био Милан Матковић те да су дрогу шверцоваали од половине 2020. до краја 2021. године.

Продају су договарали путем апликације „Аном“. Како се наводи у оптужници, наркотике су шверцали возилима уграђеним штековима,  а пакети кокаина на себи су имали утиснуте штембиље „Ројал“, „Јагуар“, „Леон“, „Бетмен“, „Перу“, „ТР“. Шверцовали су и канабис који су називали сканк, албанка, амнесиа, „критикал-куч“. Како стоји у оптужници, Ратковић је, ради тајне комуникације, осталим оптуженима дијелио криптоване телефоне али и фалсификоване документе које су по потреби користили. Шиниковић је  прибављао службене полицијске податке, док је Владица био задужен за обуку чланова групе за кориштење оружја које су носили због заштите од евентуалних обрачуна са другим криминалним групама.  Припадник МУП-а ХНК Чалија је прибављао податке о полицијским активностима у вези дјеловања ове групе. Оптужницу против поменуте осморке је подигло Тужилаштво БиХ и недавно је потврдио Суд БиХ.

Између осталог у тој оптужници се наводи да је Ратковић купио  300 килограма кокаина Јужној  Америци за 3.950 долара по килограму, а дрога је на европском нарко тржишту продавана за 35.000 евра по килограму.

Ови подаци су  проистекли из апликације „Аном“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана