Сутра слијеће у Сарајево: Познато зашто је одобрено изручење окорјелог криминалца у БиХ

ГС
Сутра слијеће у Сарајево: Познато зашто је одобрено изручење окорјелог криминалца у БиХ

БАЊАЛУКА - Окружни суд у Бањалуци огласио се данас о одлуци да у БиХ буде изручен и овдје казну издржава злогласни Синиша Петрић звани Зеница, а који је до сада био у затвору у Шпанији.

Петрић је, како постоје тврдње, наводно десна рука Луке Бојовића, а сутра би требало да слети на аеродром у Сарајеву, преносе Независне новине.

Из Окружног суда у Бањалуци, уз навођење иницијала, кажу да се Министарство правде Шпаније обратило Министарству правде БиХ замолницом за признање и извршење пресуде против Петрића, држављанина БиХ, за премјештање осуђеног на издржавање казне затвора у БиХ.

"Министарство правде БиХ је путем Министарства правде Републике Српске замолницу прослиједило Врховном суду Републике Српске да одреди мјесно надлежан суд за поступање, те је Врховни суд Републике Српске одредио као стварно и мјесно надлежан Окружни суд у Бањалуци", наводе из овог суда.

Како додају, 11. фебруара 2020. године, Окружни суд у Бањалуци је, одлучујући у поступку трансфера осуђеног из Шпаније у БиХ, донио пресуду којом је одлучено да се признају раније пресуде и да ће бити извршене.

Односи се то на правоснажну пресуду Националног суда Шпаније - Кривични одјел 3. Мадрид, којом је оглашен кривим за организовани криминал те осуђен на пет година и посједовање ратног арсенала оружја и ватреног оружја за шта је осуђен на 10 година.

Како додају из бањалучког суда, за та дјела утврђене су појединачне казне од пет година за удруживање ради вршења кривичних дјела и казна затвора од 10 година за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја.

"Окружни суд у Бањалуци је пресудом, осуђеном С. П. за та дјела извршена у стицају, изрекао јединствену казну од 14 година", наводе из Суда.

Како додају, молба за признање пресуде Националног суда Шпаније - Кривични одјел 3. Мадрид, прихваћена је јер су испуњени услови прописани Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима, као и услови из међународних уговора -  Конвенције Савјета Европе о трансферу осуђених лица.

Надаље, како додају, 1. фебруара 2023. године, Окружни суд у Бањалуци, донио је пресуду којом се преузима извршење правоснажне пресуде Окружног суда у Суботици, у погледу одлуке о казни.

Односи се то на пресуду Окружног суда у Суботици, преиначеној у одлуци у казни пресудом Врховног суда Србије у Београду, за више кривичних дијела у стицају (за која су му претходно утврђене појединачне казне затвора) и то - 13 година за кривично дјело тешки случајеви разбојничке крађе и разбојништва. Ту је још и 12 година за кривично дјело тешки случајеви разбојничке крађе и разбојништва.

То се односи и на два пута по 15 година за два кривична дјела тешки случајеви разбојничке крађе и разбојништва, те шест мјесеци за кривично дјело недозвољено држање и ношење оружја.

Како се наводи, примјеном одредби о стицају изречена је јединствена казна затвора у трајању од 15 година. Ту је и пресуда Општинског суда у Нишу, којом је осуђен за лаку повреду на казну затвора од једне године.

Како наводе из Окружног суда у Бањалуци, за то му је изречена јединствена казна затвора од 15 година.

"Како се ради о осудама за дјела која су кривична дјела и по домаћем законодавству, Окружни суд у Бањалуци је узимајући као утврђене казне затвора изречене наведеним правоснажним пресудама од 15 година и од једне године, осуђеном С. П. изрекао јединствену казна затвора од 15 година", наводе из Окружног суда у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана