Сутра сахрана Љубише Араманде и његове кћерке; Летјелица пала са 50 метара висине

Небојша Томашевић
ахрана Љубише Араманде и његове кћерке: Летјелица пала са 50 метара висине
Foto: Уступљена фотографија | ахрана Љубише Араманде и његове кћерке: Летјелица пала са 50 метара висине

БАЊАЛУКА - Авион "Цитабриа" у којем су погинули Љубиша и Андреа Араманда пао је с висине од око 50-ак метара након полијетања са аеродрома Урије у Приједору, потврђено је „Гласу Српске".

Несрећа се десила само минут након полијетања са аеродрома Урије, а више очевидаца тврди да је летјелица изгубила узгон и брзину што се касније завршило кобним падом на нос.

Обдукција тијела страдалих завршена је данас и утврђено је да је смрт наступила усљед вишеструких тешких повреда проузрокованих падом.

Узрок пада авиона "Цитабриа"  још се истражује, а на терену су били чланови истражне комисије коју је формирало Министарство комуникација и транспорта БиХ. Разговарали су са очевицима, пријатељима, члановима Аеро клуба Приједор.

Предсједник Управног одбора Аероклуба "Приједор" Владимир Новаковић рекао је да су остали без великог пријатеља и истакнутог члана.

Истакао je да се за сада не може да одговори на питање зашто се десила ова трагедијa.

"Претпоставља се да је више фактора и узрока могло да доведе до трагичног пада летјелице. Надам се да ће истражна комисија која је формирана утврдити шта је узрок. Ово је велика трагедија и шок за све нас" рекао је Новаковић „Гласу Српске".

Отац и кћерка Љубиша и Андреа Араманда биће сахрањени сутра на Градском гробљу у Приједору. 

Претходно ће у Позоришту Приједор поводом смрти омиљеног спортисте града на Сани Љубише и његове кћерке Андрее бити одржана комеморација. 

Комеморација ће почети у 12 часова, док се у књигу жалости која ће бити у Позоришту Приједор може уписати од 10 часова.

Из Градске управе Приједор раније су најавили да ће дан сахране Љубише и Андрее Араманда бити Дан жалости у граду.

Према незваничним информацијама прије кобне несреће на само сат времена Љубиша Араманда је је био на сахрани најстаријег планинара из Приједора Владимира Грубљешића (94). 

У његову част Аеро клуб Приједор, односно Араманда, организовали су да у вријеме сахране гробље прелете два мања авиона. 

Љубиша је говорио да је то најмање што је могао да учини за човјека који је задужио све љубитеље планинарења. 

Прелети су прошли без проблема, а у тим прелетима је био управо авион, који се сат времена касније срушио. 

Послије тога  Љубиша је у друштву кћерки дошао на аеродром Урије. Са старијом Андреом сјео је у авион да би се провозали. 

Већ минут након полетања дошло је до трагедије, која је потресла не само Приједор, већ цијелу Републику Српску.

Страдали Љубиша и прошле године имао мањих проблема са летјелицом

Страдали Љубиша је и прошле године имао мањих проблема са летјелицом и захваљујући својој стручности преживио пад спортске једрилице. 

Током информативног лета у једрилици, коју је прије пада вукао авион, су тада били он и кандидат за обуку Е.К. (53) који је у паду задобио лом ножног палца. 

Већа трагедија је избјегнута управо захваљујући присебности и искуству Араманде. 

Наиме, након што је авион изгубио снагу, пилот је био приморан да откачи једрилицу, што је и урадио. Араманда је потом изабрао најпогоднији терен за принудно слетање једрилице. 

Избјегао је куће, препреке и принудно слетио у њиву и тако спасио живот и себи и кандидату.

Бројни пријатељи и институције упутили саучешће породици страдалих

Љубиша Араманда био је предсједник Планинарског савеза Републике Српске у којем је оставио неизбрисив траг, а бројни пријатељи и институције упутили су саучешће породици страдалих.

"Цијела планинарска заједница изражава захвалност на огромном труду и доприносу у раду савеза. Љубиша је био изразито свестрана личност, осим што је био планинар његова велика љубав било је летење и ваздухопловство, био је инструктор једриличарства и пилот. Красила га је и хуманост, истицао се као дугогодишњи добровољни давалац крви" саопштио је раније Планинарски савез РС, изражавајући саучешће породици.

Телеграм саучешћа упутили су Предсједник РС Милорад Додик и премијер Радован Вишковић.

"Ова велика трагедија потресла је све наше грађане и у овим тешким тренуцима дубоко саосјећамо у болу ваше породице" навео је Вишковић.

Министарство породице, омладине и спорта такође је изразило жаљење због трагичне смрти дугогодишњег предсједника Планинарског савеза РС и његове кћерке.

"Љубиша је био искусан инструктор летења, планинар, врхунски спортски радник и његова смрт је огроман губитак за спорт Републике Српске али првенствено за породицу. Судбина је хтјела да Љубиша настрада у висинама које је толико волио. Његова посвећеност, ентузијазам и енергија биће мотив његовим спортским колегама, да наставе да остварују његове спортске снове, а породица у овим најтежим тренуцима може бити поносна на све што је Љубиша урадио као човјек и спортиста" наводи се у телеграму министра породице, омладине и спорта.

Од Љубише и његове кћерке Андрее су се на друштвеним мрежама тужним порукама опростили и бројни пријатељи и познаници.

"Остаје тако да живи жеља и вјера да ће једном доћи сањани рај, а с том жељом лакше се живи" цитат је Меше Селимовић, на који је подсјетио један од корисника Фејсбука.

Љубиша Араманда је био члан ПД Клековача из Приједора од 2002. године,а   у више сазива је био у Управном одбору друштва, тренутно је био члан Надзорног одбора друштва. 

Почетком 2008.г. у Трнову је изабран за вршиоца дужности Планинарског савеза Републике Српске. Именовање је потврђено у мају на Скупштини ПСРС и ову дужност обављао је до 2012. године. Реизабран је у новембру 2016., а 2021. у Приједору је по трећи пут изабран за предсједника. Араманда је више пута био награђиван у планинарском спорту од стране ПС РС, Планинарског савеза Србије и Планинарског савеза Црне Горе.

Ово није прва трагедија чланова приједорског аеро-клуба, у поратном  периоду. 

Прије Араманде, погинули су пилот Миле Шормаз и падобранац Александар Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана