Супружницима три године затвора због узгоја 302 стабљике индијске конопље

ГС
Супружницима три године затвора због узгоја 302 стабљике индијске конопље

БРЧКО - Супружници Петар и Катарина Кајкић из Горње Скакаве, код Брчког, осуђени су на три године затвора јер су у том мјесту узгојили 302 стабљике индијске конопље.

Супружници су ухапшени у августу прошле године у акцији "Коров".

Како је саопштено из Тужилаштва Брчко Дистрикта супружници Кајкић процесуирани су јер су од маја до августа прошле године на тешко приступачном дијелу земљишта обраслом растињем подигли засаде Индијске конопље, тако што су је засадили, скоро свакодневно обилазили и залијевали уз помоћ система за наводњавање.

"Тако су узгојили 302 стабљике Индијске конопље, које су достигле различите висине између 70 цм и 250 цм, чијим је вјештачењем утврђено да садрже тетрахидроцаннабинол. Усто, осуђени су и јер су набавили и у кући посједовали предмете и супстанце намијењене узгоју ове биљке, у којој је Петар држао и више комада пушчаних метака, чија набавка грађанима није дозвољена", наводе из Тужилаштва.

Супружници Кајкић ухапшени су 2. августа прошле године у акцији "Коров", а како посједују држављанства Хрватске и Аустрије, на приједлог Тужилаштва одређен им је притвор.

Како наводе из Тужилаштва, интензивно вођена истрага резултирала је подизањем и потврђивањем оптужнице, за свега два мјесеца од откривања кривичних дјела и осумњичених.

"Током суђења, Петар Кајкић закључио је споразум о признању кривице, након чега је за неовлаштену производњу и промет опојне дроге осуђен на затворску казну од двије године, док му је за држање оружја изречена новчана казна од 500 КМ. С друге стране, пошто је пред судом признала кривицу, Катарина Кајкић осуђена је на казну затвора од једне године за неовлаштену производњу и промет опојне дроге", наводе из Тужилаштва и додају да су пресуде постале правоснажне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана