Суђење Зељковићу и другима: План набавки из јуна 2020. године био супротан закону

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА – Допуна плана набавки за Институт за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) која је била стављена на дневни ред Управног обора (УО) у јуну 2020. године била је супротна Закону о јавним набавкама, казао је ово у бањалучком Окружном суду некадашњи предсједник УО ИЈЗ РС Станислав Палија на суђењу бившем директору Института Браниславу Зељковићу и осталим оптуженим у предмету "Корона уговори".

У овом случају оптужени су још и директор  фирме "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић, те директор  фирме "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац,  као и власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић те бивши директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

- Примедба Управног одбора односила се на то што се план набавки ретроактивно усваја што није било у складу са Законом о јавним набавкама. Било је примједби око врсте поступка набавки, јер су неке  биле збирно наведене у  алинеји која се односи на набавке закључене директним споразумом, а износи нису одговарали дозвољеним  - рекао је Палија те додао да су у Институту објаснили да су то збирни износи, јер је било више споразума, али да је став Управног одбора био да је то требало другачије представити. 

Палија, који је био предсједник УО ИЈЗ РС у периоду спорних набавки, казао  је да поменута допуна плана набавки није ни разматрана јер ју је повукао Зељковић и рекао да ће да је усклади, али план више никада није враћен на расправу одбору.

Палија је рекао да је упознат да је Влада Српске пребацила Институту 15 милиона марака за набавку заштитне опреме од вируса корона између осталог и за покретну болницу. Истакао је да се УО није састајао од фебруара до половине јуна 2020. године, а да је он за закључак Владе којим се Институт задужује за јавне набавке медицинске опреме сазнао тек по добијању материјала за сједницу у јуну.  

Појаснио је да је да су сједнице одбора заказиване на основу захтјева директора, оснивача или неког од чланова одбора.

Бранилац Зељковића, адвокат Јадранка Ивановић приговорила је исказу свједока те истакла да је по статуту и он могао сазвати сједницу одбора.

Истакла је да је осим тога тужилаштво свједока испитивало везано за допуну плана набавки прије седам дана него  је прибавило тај доказ. 

Питала је свједока да ли зна за правила о јавним набавкама Института које предвиђају да се у изнимним случајевима које су непредвиђене план набавке може мијењати или допуњавати, а свједок је рекао да се правилници усклађују са Законом о јавним набавкама.

Ивана Дардић која је била ангажована у Институту да савјетује при пословима јавних набавки  је рекла да је налоге за набавке добијала од своје претпостављене, Радмиле Барашин, која је помоћник директора за правне послове. 

Дардићева, која  је истовремено и запосленик у Министарству за научно технолошки развој, на истим пословима, потврдила је да је до пандемије била ангажована да прати процес јавних набавки, али са пандемијом је почела радити и припреме тендерске документације. 

Како је рекла, налоге за набавке Института добијала је од своје претпостављене, Радмиле Барашин, која је помоћник директора за правне послове.

Каже и да није примијетила ништа незаконито у свом раду, а на питања адвоката није знала да одговори која је разлика између групе понуђача и конзорцијума.   

Јелена Спасојевић, која је током трајања пандемије корона вируса радила на набавкама маски и заштитних одјела, рекла је да је слала упите путем имејла за набавке маски и одјела, али да су се многи добављачи јавили да кажу да их немају на стању. 

Исто тако, каже да је контролисала фактуре које су стизале од стране добављача и  да је једна од фактура из спорног уговора дошла без фискалног рачуна.  

Зељковића и остале оптужене терете злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. Према наводима оптужнице у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски увећана је и до 1.553,49 одсто медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто, а термалних камера за 198,30 одсто.

РАСПРАВА

Током испитивања свједока Палије од стране адвокат Ивановић избила је полемика између ње и тужиоца, али и предсједника судског вијећа Драгана Улетиловић. 

Судија је у једном моменту упозорио адвоката да не коментарише, већ да пита, нашто је Ивановићева одговорила "Добро тужиоче, односно судија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана