Признали узимање новца за посао у „Електропреносу БиХ": Пристали на 27 мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Суђење због узимања новца за запослење у „Електропреносу БиХ"
Foto: ГС | Суђење због узимања новца за запослење у „Електропреносу БиХ"

БАЊАЛУКА - Бивши члан Управе и извршни директор "Електропреноса БиХ" Винко Ђурагић, те некадашњи монтер у тој компанији Далибор Симић и радник Градске управе Бањалука Желимир Роквић признали су да су од Саше Р. тражили 15.000 КМ како би му омогућили да се запосли у „Електропреносу".

Сва тројица су са Републичким тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице те пристали да буду осуђени на укупно 27 мјесеци затвора. 

Предвиђено је да Ђурагић буде осуђен на 10, Роквић, на девет и Симић на осам мјесеци затвора. Терете их да су починили кривично дјело трговина утицајем као саизвршиоци. Поменуте казне су испод законског минимума од годину затвора.

Републички тужилац Сања Тадић – Стојисављевић истакла је да су оптужени од почетка признали кривицу и помогли у расвјетљавању овог случаја, те да оштећени  не тражи надокнаду штете  и да  није "заинтересован за кажњавање" оптужених, већ је одлуку препустио суду.

- Тужилаштво је приликом преговора о закључењу споразума и висини предвиђених казни имало у виду законске одредбе те чињеницу да су оптужени признали дјело. Сарађивали су са истражиоцима и без тога тешко би било расвјетљавање овог случаја. Такође, није причињена штета, а оптужени нису осуђивани – објаснила тужилац је Тадић-Стојисављевић.

Нагласила је да када је у питању Симић у његовом случају је цијењено и то да има болесно дијете, као и  да је „због стида" након овог случаја сам дао отказ у „Електропреносу" и отишао да ради у Њемачку.

Судија Благоја Драгосављевић је истакао да ће о споразумима одлучити накнадно и одлуку саопштити сутра.

Суђење у овом случају започело је читањем оптужнице, а након сазнања да су сва тројица закључили споразуме саслушан је један од три позвана свједока.  

Тужилац и одбрана су сматрали да нема потребе за саслушањем свједока с обзиром да су сви оптужени признали. Суд је ипак одлучио да  буде саслушан свједок Алаудин Алихоџић јер долази из Сарајева, док су друга два свједока обавијештена да ће бити позвани ако буде потребе.

Свједок Алихоџић, који је један од извршних директора у „Електропреносу",  казао је да како је од познаника добио поруку да нешто није регуларно при запошљавању на конкурсу објављеном у октобру 2020. године.

 

- Не сјећам се поруке, била је чудна. Нешто у смислу да постоје нерегуларности. Позвао сам тог познаника и појаснио ми да постоје информације да неко позива кандидате са листе на конкурсу и тражи одређену надокнаду за запослење - рекао је Алихоџић.

Појаснио је да је добио и број с којег су позивани кандидати те да су у управи „Електропреноса" расправљали о томе и покушали сазнати ко стоји иза тог броја али нису успјели.

- Расправљали смо и на колегију о томе, а тада Ђурагић није био присутан. С обзиром на то да нисмо имали чврсте доказе одлучили смо да пустимо нека тај ко је добио позиве случај пријави полицији - рекао је Алихоџић.

Оптужена тројка ухапшена је у акцији „Напон" у фебруару 2021. године и  истрага је тајала непуне двије године, све  до 19. децембра 2022. године када је подигнута оптужница. Случај је полицији  пријавио оштећени Саша Р.

Према оптужници Ђурагић, Симић и Роквић су кривично дјело трговниа утицајем починили након што је "Електропренос БиХ" 12. октобра 2020. године  објавио конкурс за заснивање радног односа за више радника. 

Наводи се да се Ђурагић након тога, као службено лице, крајем октобра 2020. године састао са Роквићем преко којег је за себе захтјевао награду да би кориштење свог службеног положаја посредовао у запошљавању пријављених кандидата.

- Роквићу је предао списак са именима и презименима и бројевима телефона свих пријављених кандидата и подацима о радним мјестима на која су конкурисали, захтијевајући за себе 10.000 КМ за кандидате са високом стручном спремом и 8.000 КМ за кандидате са средњом стручном спремом-наводи се у оптужници.

Роквићев задатак је био да контактира кандидате и пронађе оне који су вољни да плате наведени износ, како би их Ђурагић својим утицајем "погурао" да прођу на конкурсу.

- Роквић је списак предао Симићу, такође како би остварио контакт с кандидатима и од њих захтјевао новац за посредовање у запошљавању-пише у оптужници.

Међутим, како би се "уградили" у цијели посао Роквић и Симић су подигли цифру на 13.000 КМ и 15.000 КМ, у зависности од стручне спреме кандидата, а разлику су, у складу с договором, требали подијелити на "равне части". 

У ту сврху су набавили мобилне телефоне и позвали једну Сашу Р.  са списка, које се јавило на конкурс за пријем на радно мјесто „Монтер за РП", мјесто рада ТЈ Добој, Оперативно подручје Тузла.

- Симић је позвао кандидата и представио му се као "Жељко испред комисије за пријем у радни однос". Када му је саопштио све његове податке и мјесто за које је конкурисао тада је захтјевао 15.000 КМ, како би посредовао да одговорни у "Електропреносу БиХ" донесу одлуку о његовом запошљавању - наводи се у оптужници.

Додаје се да је Симић кандидату поручио да мора да се одлучи "најкасније до сутра". Кандидат је 16. децембра Симићу послао СМС у којем је навео "Донио сам одлуку... Пристајем".

- Симић га је позвао и рекао му да упише број телефона и да ће га корисник тог броја назвати да се састану. Сутрадан кандидата је позвао Роквић и представио му се као "Жељо". Рекао му је да је добио број добио од извјесног Далибора и да га зове у вези са његовим запошљавањем у "Електропренос БиХ". Нагласио му је да о томе никоме ништа не смије говорити, да све треба бити дискретно и да су "они сви" из Електропреноса" стоји у оптужници.

Додаје се да су се састали у тржном центру у Бањалуци 18. децембра и Роквић је тада предочио кандидату да је запослен у Градској управи Града Бањалука, наводећи да има контакте са тројицом одговорних особа у "Електропреносу БиХ" и тражио је 15.000 КМ како би код тих људи посредовао у његовом запошљавању. 

Појаснио је да би новац предао тим људима, а да би он за ту услугу био "награђен". Према оптужници кандидат је новац требао предати Роквићу након што буде примљен у радни однос. До предаје новца није дошло јер је кандидат цијели случај пријавио полицији.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана